Roman Ivane Bodrožić među 10 najboljih krimića na engleskom u 2021. Roman “Rupa” Ivane Bodrožić našao se na listi 10 najboljih svetskih krimića i trilera prevedenih na engleski u 2021. godini u izboru magazina “Krajmrids” (CrimeReads).

Ivana Bodrožić i njen roman foto: N1/Promo

Prevodna književnost odigrala je posebno važnu ulogu u protekle dve godine dok nam se svet sužavao, istovremeno pojačavajući potrebu za putovanjima pomoću knjiga i filmova. Ova godina donela je neverovatan niz krimića prevedenih na engleski, uključujući tu epske krimi romane, bizarne i pametno napisane trilere, kao i neprozirni noar. Pojavila su se ubedljiva izdanja širom planete i izvinjavamo se zbog svoje frankofilije (dva su iz Francuske), piše Moli Odinc, urednica Krajmridsa. Na listi poznatog magazina specijalizovanog za krimiće i trilere su i tri romana iz Japana, sa tri različita pristupa žanru, a i romani Južnoamerikanaca Santjaga Gamboe i Leonarda Padure. Najzad, tu su i dela iz Hrvatske i Rusije, oba podjednako tmurna koliko i lepa, kao i jedan južnokorejski triler.

Kaoru Takamura, Ledi Džoker

Ledi Džoker čita se kao Podzemlje Dona DeLila koje je iznova napisao Džejms Elroj ili, možda, Poverljivo iz LA koje je ponovo napisao Don DeLilo. Pokušavam ovde da kažem da je Ledi Džoker ep. A ovo čak nije ni cela knjiga o Ledi Džoker, tek je prvi deo.

Foto: Promo

Takamura je svoju sagu zasnovala na čuvenom nerešenom slučaju iz devedesetih, otmici izvršnog direktora kompanije za proizvodnju slatkiša, ali je u zaplet dodala mnogo svojih obrta. Ova knjiga zaslužila je da bude na svim listama najboljih za ovu godinu, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog ogromnog truda uloženog u prevod, ali je zaista sve u vezi Ledi Džoker impresivno. Knjiga je važna i zbog toga što je privukla pažnju na japanskom istorijom izdvojenu zajednicu Buraku naroda, kome je dugo odbijana molba za zaštitu od diskriminacije.

Nacuko Imamura, Žena u purpurnoj suknji

Nemojte da vas usamljenost glavnog lika odvrati od čitanja – Žena u purpurnoj suknji prkosna je i histerična oda samoj ženi. Žena u žutom kardiganu gleda Ženu u purpurnoj suknji kako luta njihovim krajem, upadljiva, predmet je dečjeg straha i pažnje odraslih. Žena u purpurnoj suknji je, zapravo, sve što bi Žena u žutom kardiganu volela da bude: primećena je i unosi strah. Što znači, ona je moćna.

Foto: Promo

Žena u žutom kardiganu daje Ženi u purpurnoj suknji posao u ugostiteljstvu i svedoči tome kako se ona polako razvija u opušteniju, samopouzdaniju i pristupačniju verziju sebe. I Žena u žutom kardiganu nastavlja da gleda kako Ženu u purpurnoj suknji njeno stečeno samopouzdanje uvlači u sve više problema…

Santijago Gamboa, Noć će biti duga

Što se mene tiče, nema ambicioznijeg, ostvarenijeg pisca u noaru od Gamboe i to u svetskim okvirima, ocenjuje Dvajer Marfi, glavni urednik Krajmridsa.

Foto: Promo

Gamboin novi roman bavi se tajanstvenom provalom nasilja u Kauki u Kolumbiji, o čemu svedoči samo jedan dečak, dok se svi ostali kunu da ništa nisu videli i ne znaju ništa o tome. Istraga ubrzo vodi u pravcu moćne mreže hrišćanskih crkava gde primenjuju neobičnu i uznemirujuću moć na svoju pastvu. Gamboina sklonost ka traganju i njegov prodoran prozni stil donose zaista uzmenirujuću i provokativnu priču u kojoj se istražuje sama priroda nasilja i istine.

Kotaro Isaka, Voz sa mecima

Ova knjiga je tako zabavna!!! Voz sa mecima deluje pomalo kao da je Elmor Lenard angažovan za adaptaciju Ubistva u Orijent ekspresu, a režirao ju je Bong Jun Ho.

Foto; Promo

Nekoliko grupa kriminalaca zatiče se u vozu na putu od Tokija ka Morioki – neobičan par koji čuva sina jednog gangstera i kofer pun novca, čovek sa čudnim poslom i lošom srećom koji je tu da taj kofer ukrade, kao i tinejdžer psihopata suočen sa ožalošćenim ocem čije je dete smrtno ranjeno. Zanimljivo, prepuno akcije, savršeno upakovano i iznenađujuće dirljivo!

Samira Sedira, Ljudi poput njih

Roman Samire Sedire, nedavno preveden na engleski, zasnovan je na istinitom događaju iz Francuske čiji su očigledno rasistički motivi ignorisani u medijima.

Foto: Promo

U Ljudima poput njih elegantna porodica sa članovima različitih rasa doselila se u malu seosku zajednicu, gde se sprijateljuju sa novim komšijama, a onda ih varaju. Jedan od komšija potom počini monstruozni  zločin, potaknut mnogo više rasizmom i ljubomorom nego time što mu duguju novac. Ovo je priča o nasilju i predrasudama koje pokazuju lice u obliku preterane kazne za sitne grehe, što je nepodnošljivo poznat narativ svuda u današnjem svetu.

Kvon Jeo Sun, Limun

Foto: Promo

Limun važi za jedan od najboljih romana među sve prevođenijim korejskim trilerima. Nakon što telo ubijene srednjoškolke bude pronađeno, životi njenih školskih drugova i njene sestre budu uništeni traljavom istragom i njihovim sumnjama.

U romanu je zločin pažljivo postavljen u središte šireg konteksta vezanog za klase i trku za prestižom. Kompleksnost teme nadilazi obim knjige, ali glavna priča je takva da je pravi izazov odupreti se čitanju je u jednom dahu.

Ivana Bodrožić, Rupa

Roman Ivane Bodrožić o traumi, osveti i očaju, nedavno preveden na engleski (pod naslovom Mi menjamo našu noć za neki tuđi dan, po stihu pesme grupe EKV, prim. prir), noar je u pravom smislu te reči.

Foto; Promo

Dolazak novinarke u neimenovani grad, u kom su naselja nabijena sećanjima i osećanjem uskraćenosti za pravdu, katalizuje novu ekspoziju etnički motivisane mržnje. Novinarka je došla da intervjuiše Hrvaticu osuđenu na zatvorsku kaznu nakon što je spavala sa svojim učenikom Srbinom i nagovorila ga da ubiju njenog muža. Novinarka je tu i sa ciljem da otkrije istinu o svom davno nestalom ocu, ako joj njena tiha povezanost sa neopredeljenim taksistom ne pokvari namere. Tmurno, razorno i podjednako lirično štivo.

Leonardo Padura, Prozračnost vremena

Padura, legenda krimića i div latinoameričkog noara, ove godine objavio je novu knjigu sa likom po imenu Mario Konde, epsku okultnu pripovest kojom zalazi u različita vremena, mesta i ideologije da bi napisao jedan od najčudnijih, najintrigantnijih kriminalističkih romana poslednjih godina.

Foto: Promo

Kondea, sada u šestoj deceniji života, a kao i uvek punog razočarenja i nostalgije, posećuje klijent, bivši marksista koji je počeo da praktikuje santeriju, i traži od njega da uđe u trag moćnoj statueti Device od Regle. Reklo bi se da Padura sa svakom novom knjigom postaje sve ambiciozniji, primećuje Dvajer Marfi, a ovde u strukturu kriminalističkog romana unosi istragu na astralnom planu, takvu da istovremeno biva i komentar na stanje u savremenoj Kubi i pritisaka iz sveta na ovu zemlju.

Erve Le Telije, Anomalija

U ovom bizarnom spekulativnom trileru književne elektrane Ervea Le Telijea, već ogromnom bestseleru u njegovoj rodnoj Francuskoj, putnici ukletog aviona na letu od Pariza do Njujorka bivaju zarobljeni u svetu ostvarenog simulakruma, doživljavajući iznova i iznova uvek iste događaje.

Foto: Promo

Odlična knjiga za one sklone mešanju stvarnosti, kao i za one koji se, poput većine nas, osećaju zarobljeno u beskrajnom ponavljanju talasa pandemije. Kao što sam napisala u uvodu, prevodna književnost ove godine postala je zaista čudna.

Sergej Lebedev, Neprimetno

Bezbojni, bez mirisa, nevidljivi i neprimetni – svojstva ruskih smrtonosnih otrova samo su unapređena tokom nekoliko decenija od raspada SSSR-a i ubrzo uspostavljene oligarhije oficira KGB-a koji su postali kapitalistički moćnici.

Foto: Promo

Lebedev nas u Neprimetnom vodi u mračni svet onih naučnika koji su razvili smrtonosna oružja za masovno uništenje. A u ovoj briljantnoj priči o špijunaži, neprimetni otrovi zamena su za praznine nastale traumama, jaz između doživljenog iskustva i sposobnosti da se ono opiše. Podjednako napeta i produhovljena, ova moćna priča ostaće u telu i vazduhu (poput njene otrovne sadržine) dugo nakon što završite sa čitanjem.

Izvor: Krajmrids

Priredio i preveo: Matija Jovandić

Pročitajte još:

Dnevnici Patriše Hajsmit: Seks, alkohol, depresija, ali pisanje pre svega

Kako (i zašto) je Ludvig Vitgenštajn postao opsesivni čitalac detektivskih priča 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

2 comments

  1. Mala ispravka: Hervé le tellier se na srpskom jeziku transkribuje kao Erve le TElije.

    1. Najlepše hvala na Vašem komentaru i ispravci. U pravu ste, ispravili smo.

Comments are closed.