Recenzija Bram Stokerovog romana Drakula iz 1897. godine Na osnovu recenzije romana Drakula s kraja XIX veka možemo videti da neki ondašnji kritičari nisu bili ubeđeni u dugovečnost ovog dela, argumentujući to tvrdnjom da u njemu ima previše - užasavajućeg

Čitava jedna industrija razvila se oko Stokera i njegove besmrtne knjige Drakula, a autor je često proglašavan ocem modernog vampirskog romana kojih je danas u izobolju. Ipak, nakon objavljivanja 1897. godine, list Manchester Guardian nije bio baš optimističan po pitanju budućnosti horor romana. Iako je pohvalio Stokerove spisateljske kvalitete, recenzent je sa žaljenjem zaključio da je „umetnička greška ispuniti čitavu knjigu užasavajućim“:

Pisac koji u XIX veku pokuša da rehabilituje drevne legende o vukodlacima i vampirima postavio je sebi težak zadatak. Većina divnih, starih sujeverja iz prošlosti nekako se nesrećno pokaže slabašnim i mlitavim u potonjim danima. Tako je i sa pričom kao što je Drakula Brama Stokera (Archibald Constable and Co., Svo, str. 390, 6s.) gde čitalac mora nerado da prizna da se teritorija strahotnog sada nalazi na drugom tlu.

Čovek se više ne plaši monstruoznog i neprirodnog, i iako je gospodin Stoker uspeo entuzijastično da se pozabavi ovom jezivom temom, efekat je češće groteskni nego užasan. Transilvanija kao lokacija Drakulinog zamka je vešto odabrana, a taj živopisni region je dobro opisan.

Sam grof Drakula je u svoje vreme bio srednjovekovni plemić, koji zbog svojih “vampirskih” osobina nije u stanju da kako treba umre, već se iz veka u vek vraća u život “neživog”, kako to autor kaže, noćnim puštanjem krvi iz grla svojih živih žrtava, sa zastrašujućom posledicom da oni koji su jednom ujedeni zauzvrat postaju vampiri.

Radnja je previše komplikovana za prepričavanje, ali mnogo govori o autorovim sposobnostima da omogući čitaocu da, uprkos njenim apsurdnostima, sa zanimanjem pratiti priču do kraja. Međutim, umetnička je greška ispuniti čitavu knjigu užasavajućim. Samo dašak misterioznog, strašnog ili natprirodnog beskrajno je efikasniji i verodostojniji.

Original recenzije romana Drakula iz 1897. objavljen u listu The Manchester Guardian

Ovde možete pročitati dirljivo pismo podrške i divljenja koje je mladi Bram Stoker poslao Voltu Vitmenu dvadesetak godina pre nego što će napisati svoje besmrtno remek-delo Drakula.

Tekst: Lauren Niland
Izvor: theguardian.com
Prevod: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: