Nemačka želi da produži zabranu knjige “Majn Kampf”

Nemačka želi da zadrži zabranu koja je posle Drugog svetskog rata uvedena na objavljivanje autobiografije nacističkog vođe Adolfa Hitlera, “Mein Kampf”, i nakon isteka autorskih prava krajem iduće godine.

Kako prenosi AFP, ministri pravde 16 nemačkih regionalnih država složili su se da bi objavljivanje knjige, nastale 1924. godine, u kojoj firer govori o svojoj ambiciji da osvoji velike teritorije istočne Evrope i tako obezbedi životni prostor “rasi gospodara”, trebalo sprečiti i nakon tog roka.

Od kraja Drugog svetskog rata, nemačka savezna država Bavarska, koja ima autorska prava na kontroverzno delo, budući da je u vreme smrti Hitler zvanično bio stanovnik Minhena, zadržava zabranu nad knjigom, sprečavajući svako njeno objavljivanje.

Autorska prava, međutim, ističu 2015, 70 godina posle Hitlerovog samoubistva.

Verzija “Mein Kampf” (Moja borba), uz objašnjenja stavova nacističkog vođe, koju je priredio jedan nemački istorijski institut, uskoro bi trebalo da izađe iz štampe, pošto su bavarske vlasti dale “zeleno svetlo” njenom objavljivanju.

Bavarski ministar pravde Vinfrid Bausbak pozdravio je “jasan signal protiv netolerancije, ksenofobije i antisemitizma”, koji su poslale njegove kolege iz drugih nemačkih država.

“Nemačka ima posebnu istorijsku odgovornost koju moramo da ispunimo”, rekao je on, dodajući da svet pomno prati način na koji se Nemačka odnosi prema ovoj “nehumanoj” knjizi.

“Mi to dugujemo žrtvama holokausta i njihovoj rodbini”, naveo je Bausbak. Na dvodnevnom sastanku u baltičkom letovališti Binc, ministri pravde su se dogovorili da bi i nakon isteka autorskih prava 31. decembra 2015. trebalo zabraniti svako izdanje “Mein kampfa” koje ne bi sadržavalo propratna objašnjenja.

Hitler je “Mein Kampf” napisao 1923. dok je služio zatvorsku kaznu zbog pokušaja državnog udara. Nakon njegovog dolaska na vlast, knjiga je štampana u višemilionskom tiražu. Od 1936. nacistička država je svakom novom bračnom paru poklanjala po jedan primerak kao svadbeni poklon.


izvor: b92.net/Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu