Engleski pisac Mark Tompson napisao knjigu o Danilu Kišu

Engleski istoričar, pisac, novinar i univerzitetski predavač Mark Tompson, autor je knjige “Izvod iz knjige rođenih: priča o Danilu Kišu”, za sada najkompletnijeg dela o ovom piscu, objavljenog u inostranstvu u izdanju “Cornell University Press”, a u Beogradu kod izdavačke kuće “Clio”.

Knjiga je prvobitno objavljena u SAD i Engleskoj, potom prevedena na nemački, a trenutno se pripremaju prevodi na španski i kineski jezik.

S pojavom Tompsonove knjige kreće novi talas interesovanja za našeg pisca, pa je engleski izdavač “Penguin Books” nedavno objavio drugo izdanje “Encklopedije mrtvih” s Tompsonovim predgovorom.

Pored ove, Tompson je napisao i objavio knjige “Kuća od papira – Kraj Jugoslavije” (1992), “Kovanje rata” (1994 i 1999), i knjigu “Beli rat” u kojoj se bavi italijanskim frontom u Prvom svjetskom ratu.

osim toga, Tompson je devedesetih radio kao politički savetnik za UNPROFOR u Zagrebu a zatim na Prevlaci. Važi za dobrog poznavaoca prilika na Balkanu.

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Tompson će svoju knjigu predstaviti 18.8. u 19h na Cetinju u nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević”, a dan kasnije i u Baru gde će biti otvorene i dve izložbe posvećene Danilu Kišu: “Likovni izraz Danila Kiša”, u Dvorcu kralja Nikola u 21h i “Tajno lice knjige” u galeriji “Velimir A. Leković” u 23h.

Tim povodom podgoričke Vijesti su objavile razgovor koji je sa Markom Tompsonom vodio književnik Miraš Martinović a koji možete pročitati ovde.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: