Izložba povodom 150 godina od objavljivanja romana „Zločin i kazna“

U Muzeju Dostojevskog u Sankt Peterburgu otvorena je izložba povodom 150 godina od objavljivanja romana „Zločin i kazna“.

Sadržaj celog romana reprodukovan je na zidovima jedne od prostorija muzeja, a među eksponatima se nalaze ilustracije inspirisane romanom iz sedamdesetih godina 19. i 20. veka, snimci iz ekranizacija romana (filmska verzija Lea Kulidžanova iz 1969. i serija Dimitrija Svetozarova iz 2007), fotografije Sankt Peterburga iz 19. veka, kao i radne verzije romana sa autorovim napomenama na marginama i lični predmeti, među kojima je i Jevanđelje. U jednom delu je rekonstruisana soba „matore zelenašice“ iz tog vremena sa krevetom, jorganom i nakitom.

Roman „Zločin i kazna“ nastao je od 12 delova objavljivanih od januara do decembra 1866. u časopisu „Ruski vesnik“. Priču o ambicioznom studentu prava iz Sankt Peterburga – Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, koji zbog velike nemaštine odlučuje da ubije i opljačka omraženu staru zelenašicu Aljonu Ivanovnu, Dostojevski je počeo da piše leta 1865. tokom boravka u Nemačkoj, gde je prokockao veći deo svoje imovine i jedva imao novca za hranu.

Deo postavke u Muzeju Dostojevskog - ilustracije inspirisane romanom iz sedamdesetih godina 19. i 20. veka (Foto: Promo)
Deo postavke u Muzeju Dostojevskog – ilustracije inspirisane romanom iz sedamdesetih godina 19. i 20. veka (Foto: Promo)

Dostojevski se u romanu bavio suštinskim problemima ljudske egzistencije, ograničenjima slobode, pravom na nasilje zarad višeg dobra, cenom ljudskog života… Da bi odgovorio na rokove (u isto vreme je radio i na „Kockaru“), pisac je u oktobru 1866. angažovao stenografkinju Anu Snitkinu, koju je već sledećeg meseca zaprosio. Venčali su se 1867. i ostali u braku sve do piščeve smrti.

Muzej Dostojevskog nalazi se u Ulici Kuznečni u stanu u kojem je pisac preminuo 28. januara (9. februara po novom kalendaru) 1881, u 60. godini. Prema legendi, nije se osećao dobro i probudio se usred noći, poručivši Ani: „Znam da ću danas umreti. Zapali sveću i dodaj mi Jevanđelje.“

Izložba je otvorena do 20. marta

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: