Švedska akademija: Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost

[dropcaps round=”no”]Š[/dropcaps]vedska kraljevska akademija saopštila je danas da ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost, već da će sledeće godine istovremeno biti imenovani dobitnici i za 2018. i za 2019. godinu. Odluka je obrazložena činjenicom da je Akademija brojčano oslabljena i da je „poverenje u Akademiju smanjeno“ ne samo u Švedskoj, već u čitavom svetu.

„Nakon dugotrajnih i intenzivnih rasprava, odlučili smo da ne dodelimo nagradu. Međunarodno poverenje toliko je slabo da ove godine odustajemo od dodele. Međutim, planiramo da dodelimo nagradu sledeće godine, što znači da će ta nagrada, nadamo se, biti dupla. Ovo se do sada dogodilo pet puta, te odluka nije bez presedana“, izjavio je trenutni stalni sekretar Švedske akademije Andeš Ulson za novinsku agenciju TT.

„Ove godine imamo veoma neobičnu situaciju zbog sukoba i oslabljene Akademije. Moramo da imamo poštovanja prema dobitnicima, prethodnim i budućim. Moramo da budemo verodostojni kao ustanova“, dodaje Ulson.

Nobelova fondacija u ovom trenutku ne želi da komentariše odluku Švedske akademije.

U saopštenju za javnost, Akademija navodi da nagrada za književnost nije dodeljena sedam puta otkako je ustoličena 1901. godine, i da je pet puta dobitnik objavljen zajedno sa dobitnikom naredne godine.

Ovogodišnje odlaganje prouzrokovano je skandalom koji potresa Akademiju od kraja prošle godine, kada je 18 žena optužilo Žan-Kloda Arnoa, muža Katarine Frostenson i čoveka veoma bliskog samoj Akademiji, za seksualna napastvovanja i silovanja u periodu između 1996. i 2017. godine.

Književnica Sara Stridsberg saopštila je prošle nedelje da istupa iz Akademije, što je šesta ostavka u poslednjih mesec dana. Nakon njenog odlaska, u Akademiji je ostalo samo deset aktivnih članova.

Izvor: sydsvenskan.se
Prevod: Milena Podolšak

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: