Irak, Lada i ketamin (“Medicinski roman”, Riku Korhonen)

[dropcaps round=”no”]P[/dropcaps]riča ispričana u „Medicinskom romanu” Rikua Korhonena gotovo je nesrećna. „Medicinski roman” je knjiga o kraju ljubavne priče. Roman istovremeno govori o očajničkim pokušajima mladića da bude srećan, o sebičnosti, ravnodušnosti, ratu, pa čak i smrti.

Priča o Niklasu i Ini počinje neočekivano vrućeg leta 2003, dok se u Iraku vodi rat u odnosu na kojistanovnici malog severnoevropskog grada moraju bar indirektno da zauzmu stav. Kao i Korhonenov prvi roman, za „Medicinski roman” je karakterističan Turku, piščev rodni grad. Reka Aurajoki teče kroz haos svetske politike i nered odnosa. Pored lokalnih tonova, „Medicinski roman” za temu uzima i globalizaciju: ljudi u knjizi putuju i primaju pisma iz celog sveta, razgovaraju o svetskoj politici i suočavaju se sa nerešenim pitanjima nesređenog sveta. Pored priče o istraživaču iz Turkua i ljudima oko njega ispričana je kratka priča o ljudima iz jedne londonske klinike za protetiku.

Retrospektivna tehnika koju Korhonen koristi, u kojoj događaji ulaze pod kožu čitaoca, pripoveda se kroz različita iskustva protagonista. Kako se roman razvija, i Niklas se razvija u svojevrsnu hamletovsku figuru koja se u unakrsnoj vatri svojih uloga bori sa duhom svog voljenog oca i na kraju se nađe u nekontrolisanom preokretu sudbine. Niklas je nedvosmisleno antijunak, suprotstavljen i sebi i svetu. Zašto birati ogorčenost ako možete izabrati zadovoljstvo? Zašto birati ako ionako ne možete da izaberete? Beg od samokontrolei gašenjeemocija u ovom romanu su načini da se izdrži nepodnošljiva sloboda bića i prebaci odgovornost.

Igre medicinskih fetiša, fantazijama odraslih koje iskrsavaju u jednom delu romana, pojavljuje se kao simptomatična metafora. U dečjim igrama je sve moguće, sloboda je neprikosnovena, ali šta je sa odraslom osobom? Ovo je pitanje od presudne važnosti za glavnog junaka. Njegov neuredni životni stil, obeležen odsustvom samonege, prikazan je na ganutljiv, čak i bolno istinit način.

„Ljubav je lečenje. Ali ponekad postoje greške u lečenju”, stoji u knjizi. Niklas pokušava da spasi svoju ljubav i izleči svoju voljenu osobu. Međutim, sve je temeljno pogrešno.On nije jedini koji pokušava da učini čudo. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države deluju kao globalni lekar u svetu. Treći iscelitelj je londonski majstor protetike. Svako od njih mora da shvati da tehnička i medicinska ekspertiza nisu dovoljni za spas sveta ili žrtava rata. Poput rata, likovi u knjizi preplavljeni su razornim stimulansima, uključujući crte ketamina, nesmotreno uživanje alkohola i ravnodušan seks.

Korhonen piše prilično precizne i kratke rečenice. Ipak, pripovetka je meandrirajuća i detaljna. Neki opširni pasusi mogli su biti presečeni bez milosti: finu strukturu knjige nisu smeli zatamniti dugački, previše detaljni opisi.

Uprkos prisutnoj tugi, „Medicinski roman” takođe nudi utešno čitanje. Njegov tragični protagonista, Niklas, svojom ravnodušnošću i arogancijom dovodi se do na granicu samouništenja. Međutim, knjiga nije dosledno nihilistički intonirana. Iako je teško zalečiti sebe, kraju nagoveštava da je to u svakom slučaju moguće.

Tekst: Saša Ratković

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: