Na 59. sajmu knjiga više od 200 kineskih delegata

Pod sloganom “Vreme je za knjigu” 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra, a zemlja gost, Kina spremila je bogat program.

Na današnjoj konferenciji za štampu medijima su se obratili njegova ekselencija Li Mančang, asmasador Kine u Beogradu, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Zoran Avramović predsednik Odbora sajma knjiga i drugi.

Na Sajmu učestvuje 450 direktnih izlagača, od kojih su 33 iz inostranstva (u okviru jednog izlagačkog štanda može biti zastupljeno više izdavača). U hali I će izlagati oni izdavači kojima je izdavaštvo osnovna delatnost, u hali IIa biće počasni gost, Kina, u hali IV izdavače iz oblasti religije, državne institucije, na galeriji te hale antikvarne knjige…

Kroz tribine, okrugle stolove, izložbe biće fokusirane tri teme, odnosno tri jubileja; 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Karadžića (“Narodna pesmarica”, “Pismenica”), 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od izbijanja prvog svetskog rata.

Ambasador Li Mančang je kazao da je još kao student u Beogradu posećivao sajam knjiga i da je izuzetno počastvovan što će ove godine njegova zemlja predstaviti svoju kulturnu baštinu i savremeno stvaralaštvo.

Delegacija Kine ima više od 200 članova, među kojima je oko 100 izdavača, petnaest pisaca, a biće predstavljeno preko 5.000 izdanja.

Kina će, pod sloganom “Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost”, predstaviti svoju kulturu na štandu od oko 1.000 kvadratnih metara sa tri odvojena funkcionalna prostora.

Školski dan je 30. oktobra, porodični dani su 27. i 28. oktobra, a cene ulaznica su na prošlogodišnjem nivou; 250 dinara pojedinačne, 150 din. grupne i 600 porodične.

Poslednjeg dana Sajma Otvorena knjiga se predaje predstavnicima zemlje koja je sledeće godine počasni gost, a to je Indija. 

izvorblic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: