Preminula Toni Morison (1931 – 2019)

[dropcaps round=”no”]P[/dropcaps]roslavljena afro-američka spisateljica Toni Morison preminula je u ponedeljak uveče, kako javlja njen izdavač Knopf. Preminula je u 88. godini života, a uzrok smrti je nepoznat. Rođena kao Kloe Ardela Woford, Morison je bila najpoznatija po njenom proslavljenom bestseler romanu Voljena, koji je 1988. godine osvojio Pulicerovu nagradu. Drugi njeni uticajni i poznati radovi svakako su Jazz (1992) i Raj (1997). Tri ovde navedene knjige čine neku vrstu trilogije, a nakon što je poslednja od njih objavljena, Morison je dobila Nobelovu nagradu za književnost, čime je postala prva crnkinja u istoriji koja je nagrađena ovom nagradom. Do tog trenutka objavila je šest romana, a nakon toga objaviće ih još pet. Poslednji Bože, pomozi detetu je objavljen 2015. Pisala je i u najtežim trenucima života, uključujući onaj kada je 2010. izgubila sina. “Prestala sam da pišem, sve dok nisam počela da mislim kako bi njemu strašno smetalo da pomisli kako je on uzrok tome što sam prestala sa pisanjem”, izjavila je Morison 2012, pre nego što će objaviti svoj deveti roman Dom.

Pre nego što je postala slavna spisateljica, Morison je pomerala granice kao urednica Random House-a, gde je radila devetnaest godina, pružajući šansu novoj generaciji afro-američkih pisaca i spisateljica, kao što su Toni Bambara, Gejl Džouns i Anđela Dejvis. Bila je takođe šefica katedre humanitarnih nauka na Prinstonu, gde je predavala od 1989. god 2006. godine.

“Mi umiremo”, rekla je u zaključku svoje besede na ceremoniji dodele Nobelove nagrade. “To može biti smisao života. Ali se bavimo jezikom. To je možda mera naših života.”

Izvor: vulture.com
Prevod: Danilo Lučić
Foto: Wikimedia Commons

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: