Kineski pisac krimića ušapšen zbog četiri ubistva počinjena pre dve decenije

 

[dropcaps round=”no”]U[/dropcaps] predgovoru svom romanu iz 2010. Grešna tajna (The Guilty Secret), kineski autor Liu Jongbiao izrazio je želju da napiše napetu detektivsku priču o privlačnoj ženi piscu koja, uprkos tome što je počinila čitav niz ubistava, uspeva da izbegne šapšenje.

“Na ideju sam došao čitajući neke detektivske romane i gledajući kriminalističke emisije i filmove”, izjavio je Liu svojevremeno. “Radni naslov će biti Prelepa spisateljica koja je ubijala.”

Ali ono što je trebalo da budu fikcionalna detektivska priča naglo je postalo realnost kada je Liu (53) uhapšen pod otpužbom da je na smrt pretukao četvoro ljudi pre 22 godine.

Prema novinskom portal Pejper, Liu je uhapšen u svom domu u okrugu Nanling, u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui.

“Čekao sam vas sve ovo vreme”, navodno je izjavio Liu policiji, kad su stigli pred njegov dom.

Jeziva ubistva su se odigrala u hostelu u Huhzoiu, u susednoj pokrajini Zeijang, u novembru 1995, izjavio je lokalni bezbednosni zvaničnik za novine Čajna dejli. Dva muškaraca koja su imala anhuiški akcenat prijavila su se u hostel s namerom da opljačkaju goste, izjavio je on.

Međutim, kada ih je jedan od gostiju uhvatio kako kradu, lopovi su ga ubili. Kako bi prikrili  tragove ubistva, ubili su i par koji je vodio hostel, kao i njihovog trinaestogodišnjeg unuka, navodi Čajna dejli.

Policija iz Anhuia je otvorila istragu u vezi sa ovim ubistvima, ali su ubrzo ostali bez tragova.

“Najveći izazvo je bio u tome što osumnjičeni i žrtve nisu imale nikakve veze pre ovoga”, rekao je Hu Čičeng, jedan od lokalnih islednika.

Tokom svoje tri decenije dugačke karijere, Liu je imao skromnijeg uspeha kao pisac. Godine 2013. primljen je u zvanično kinesko Udruženje pisaca, i dobio je jednu od prestižnih lokalnih nagrada. Ligal ivning njuz, kineske dnevne novine, navode da je Liu rekao policija da godinama nakon ubistava nije mogao da spava, zbog onoga što je uradio.

Opremljena najnovijom tehnologijom za analizu DNK, policija je pono otvorila slučaj u junu. Počeli su od nule i došli do Liu i njegovog saučensika, čoveka poznat samo po prezimenu Vang. Nekoliko sati po privođenju Liu, policija je našla i uhapsila Vanga, 64, koji se nalazio u Šangaju.

Čen Hongju, jedan od policajaca koji je izvršio hapšenje izjavio je za Pejper da pre nego što policija došla po Liua, pisac je već pripremio oproštajno pismo za svoju suprugu.

“Čekao sam ovaj dan 20 godina i najzad se sve završilo”, navodno je napisao. “Sada mogu da se slobodim ovog duševnog mučenja, koje trpim toliko dugo.”

Izvor: nytimes.com
Prevod: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: