Kako Ep o Gilgamešu zapravo zvuči na akadskom jeziku Profesor Martin Vortington, ekspert za vavilonsku i asirsku gramatiku, započeo je projekat snimanja recitacija drevnih mitova, pesama i svih drugih dostupnih tekstova na akadskom, uključujući Ep o Gilgamešu.

U drevnoj civilizaciji Mesopotamije dominantni jezik je bio akadski i vekovima je opstao kao lingua franca drevnog Bliskog istoka. Međutim, vremenom ga je potisnuo aramejski, a u zaborav je potpuno pao kada je Aleksandar Makedonski helenizovao tu oblast.

Sada, više od dve hiljade godina kasnije, akadski jezik je opet u centru pažnje. Profesor Martin Vortington, ekspert za vavilonsku i asirsku gramatiku, započeo je projekat snimanja recitacija drevnih mitova, pesama i svih drugih dostupnih tekstova na akadskom, uključujući Ep o Gilgamešu. Ovaj snimak vam može dati nagoveštaj kako je taj drevni jezik na kojem je ovaj ep stvoren zapravo zvučao. Na ovom audio snimku možete čuti profesora sa Kembridža Natana Vazermana, a ostale snimke drugih profesora možete preslušati ovde.

Sam Ep o Gilgamešu se smatra jednim od najstarijih književnih tekstova na svetu, nastao je između 2300. i 2100. godine p.n.e. i govori o Gilgamešu, petom vladaru prve posle potopske dinastije Uruka i mitskoj ličnosti, divljem čoveku natprirodnih moći Enkiduu.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: