NIN-ova nagrada u rukama debitanta!

[dropcaps round=”no”]D[/dropcaps]obitnik 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković, autor knjige “Luzitanija”, saopštio je žiri danas u podne u Beogradu.

U trku za najuticajnije priznanje u tzv. književnoj čaršiji ove godine ušlo je 179 naslova. U najužem izboru bili su i romani „Danas je sreda“ Davida Albaharija, „Srodnici“ Jovice Aćina, „Gorgone“ Mire Otašević i „Srebrna magla pada“, a „Luzitanija“ Dejana Atanackovića izabrana je većinom glasova. 

Ocenom žirija da je „Luzitanija“ najbolji roman objavljen u 2017. godini, Atanacković je postao treći debitant koji je nagrađen ovim priznanjem. Prethodno su to bili Vladimir Arsenijević („U potpalublju“, 1994) i Goran Gocić („Tai“, 2013). Zanimljivo je i da Atanacković (Beograd, 1969) zapravo i ne pripada „književnom miljeu“, nego je po vokaciji vizuelni umetnik i kustos, a roman je objavio za izdavačku kuću „Besna kobila“, pre svega orijentisanu na izdavanje stripova i grafičkih novela.

Što se tiče samog glasanja, Jasmina Vrbavac je svoj glas dala romanu “Srebrna magla pada” Srđana Srdića, Božo Koprivica je glasao za “Gorgonu” Mire Otašević, a za Atanackovićev roman su bili Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mihajlo Pantić.

I do teme za roman „Luzitanija“ je Atanacković došao, kako je rekao, pripremajući rad za izložbu o Prvom svetskom ratu, kada je naišao i na svedočanstva o Doktorovoj kuli, duševnoj bolnici koja je tokom austrougarske okupacije Beograda dobila eksteritorijalnost, odnosno „bila jedina slobodna teritorija u okupiranom Beogradu i Srbiji“, kako je to u svojim sećanjima naveo dr Dušan Stojimirović, živopisni direktor ove ustanove i jedan iz plejade neobičnih likova u romanu.

Rezultati istraživanja i fikcija u romanu izmešani su tako da je i Atanackoviću, kako je rekao, po završetku „Luzitanije“ bilo teško da razluči šta su istorijske činjenice, a šta njegova imaginacija.

Atanacković dodaje da „Luzitanija“ nudi i mogućnost da se vidi kako su se „razum i ludilo povezali na kreativan način, da se granica između razuma i ludila izbriše, te da se ujedine u ukazivanju na ono što je zaista razumu suprotno, a to je ljudska glupost“.

Odlomak iz romana „Luzitanija“ može se pročitati ovde.

Intervju sa Dejanom Atanackovićem na Radio „Beogradu“ može se preslušati ovde.

Nagrada će laureatu zvanično biti uručena 22. januara.

Foto autora: youtube.com

Sa proglašenja ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, žiri u sastavu Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Božo Koprivica, Zoran Paunović i Tamara Krstić. Foto: redakcija Glifa
Sa proglašenja ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, žiri u sastavu Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Božo Koprivica, Zoran Paunović i Tamara Krstić. Foto: redakcija Glifa

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: