Dobitnik nobelove nagrade za književnost za 2021. Abdulrazak Gurna

Nobelov komitet danas je saopštio da je dobitnik ove nagrade za 2021. tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna. Komitet je  u svom tradicionalnom obrazloženju naveo da je Gurna nagradu dobio za “beskompromizno i saosećajno prodiranje u posledice kolonijalizma i sudbinu izbeglica u provaliji između kultura i kontinenata.”

Abdulrazak Gurna rođen je u Zanzibaru 1948. godine. Krajem 60ih emigrirao je u Veliku Britaniju, gde otada živi i radi. Objavio je deset romana, od kojih su neki bili u najužem izboru za prestižne svetske nagrade iz književnosti, poput nagrade Man Buker. Godine 1982. doktorirao je na Univerzitetu u Kentu, gde je danas profesor na katedri za engleski jezik. U svojim akademskim radovima dominatno se bavi postkolonijalnim studijama, fokusirajući se na Afriku, Indiju i Karibe.

“Abdulrazak Gurna svesno raskida sa konvencijom, izvrćući kolonijalnu perspektivu kako bi istakao perspektivu autohtonog stanovništva. Tako njegov roman „Pustinja“ (2005) o ljubavnoj vezi postaje otvorena kontradikcija onome što je nazvao „imperijalna romansom“. U Gurninom tretmanu izbegličkog iskustva, fokus je na identitetu i slici o sebi. Likovi se nalaze u procepu između kultura i kontinenata, između života koji je bio i života u nastajanju; to je stanje neizvesnosti koje se nikada ne može rešiti” saopštio je o stvaralaštvu ovogodinjeg laureata Nobelov komitet.

Iako se podrazumeva da je dobijanje ove nagrade velika počast, uz koju dolazi i velikodušna suma deset miliona kruna odnosno oko 950.000 evra, lista onih kojima je Švedska akademija odbila da da nagradu podjednako je impresivan kao i lista dobitnika te nagrade.

Među renomiranim predlagačima za dobijanje nagrade su članovi Švedske akademija, profesori književnosti i/ili jezika sa mnogih univerziteta i koledža, kao i prethodni dobitnici Nobelove nagrade za književnosti. Prema statutu Nobelovog komiteta, imena kandidata za ovu nagradu smeju biti otkrivena tek nakon 50 godina od dodele nagrade kandidatu.

O izboru laureata odlučuje saziv od 18 članova Švedske akademije i svi moraju da budu Šveđani, a biraju se tajnim glasanjem i titutlu akademika imaju do kraja života. Dobitnik nagrade mora da dobije više od polovine glasova, a u proseku stigne oko 350 prijava svake godine.

Inače, sam Nobelov komitet, slanjem pozivnih pisama svake godine u septemru, imenuje kvalifikovane pojedince i institucije (bude poslato između 600 i 700 ovakvih pisama) koji predlažu kandidate. Februar naredne godine je krajnji rok do kojeg se nominacije moraju poslati. Zabrana na otkrivanje imena tih pojedinaca i institucija postoji i traje isto koliko i zabrana objavljivanja nominovanih – 50 godina. Prosečan broj godina dobitnika i dobitnica Nobelove nagrade je 65; najmlađi je bio Radjard Kipling sa 42 (1907), a najstarija Doris Lesing sa 88 (2007). Nobelovu nagradu za književnost do sada niko nije dobio dva puta, a odbili su je Žan Pol Sartr 1964. i Boris Pasternak 1958. godine.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: