Dobitnica NIN-ove nagrade za 2022. je Danica Vukićević Nagradu kritike nedeljnika NIN za 2022. godinu dobio je roman „Unutrašnje more“ autorke Danice Vukićević, saopštio je danas žiri ove nagrade.

Nagradu kritike nedeljnika NIN za 2022. godinu dobio je roman Unutrašnje more autorke Danice Vukićević, saopštio je danas žiri ove nagrade koji čine Teofil Panćić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

U najuži krug, od 177 naslova koji su prijavljeni na konkurs, ušli su Milan Tripković sa knjigom Klub istinskih stvaralaca, Goran Petrović Papir sa vodenim znakom, Mirjana Drljević Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo, Uglješa Šajtinac Koljka i Sašenjka i Marijana Čanak Klara, Klarisa.

Pobednički roman nagrađen je većinom glasova žirija. Marija Nenezić svoj glas je dala za Uglješu Šajtinca, a Teofil Pančić za Milana Trpkovića.

– Svaka od dve stotine stranica romana Danice Vukićević Unutrašnje more, koju je objavila izdavačka kuća Nojzac, sadrži šest, sedam kratkih proznih zapisa, razdvojenih naslovima, o književnosti, književnim pravcima, piscima, sujetama, egu, ambiciji, karijeristima, veri, odnosu istok – zapad, strahu od nepoznatog, strahu od drugog, mizoginiji, nasilju, talentu, klasama, politici, feminizmu – piše književni kritičar Mića Vujičić.

On je u pregledu ovogodišnjeg užeg izbora za NIN-ovu nagradu takođe naveo da “temelj za priče o krizi, nesigurnosti, ili opis susreta s Erikom Džong – predstavljaju naratorkina sećanja na oca i majku, te likovi što se pojavljuju u jednakim intervalima: sestra, ćerka, Nebojša, Tišma. Slike izranjaju iz prošlosti, dok naratorka duboko zaranja u svakodnevicu, bilo da opisuje „tramvajske kao krljušt bleskave izlizane šine“ u Nemanjinoj ulici, bilo da hvata trenutke razgovora među prijateljima tokom kojih dolazi do iznenadnih promena u odnosima – zagonetnih preobražaja ličnosti. S poetičkim stavom da je „ideje“ jednako moguće tretirati kao likove.”

Književna kritičarka i nekadašnja članica žirija za NIN-ovu nagradu Vladislava Gordić Petković napisala je u recenziji ovor omana da “i u novoj knjizi proze Danica nastavlja da piše u formi “dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama”, te prenosi “frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku”.

– Iskustvo s pisanjem ove knjige zaista je posebno i puno je radosti. Sadržaj se uvećavao i uvećavao, sve je dolazilo kao da menjam partnere na podijumu i igram, igram… s podjednakim ushićenjem i svežinom – navela je Vukićević u intervjuu za NIN.

Danica Vukićević (Valjevo, 1959) objavila je knjige poezije Kao hotel na vetru (1992), Kada sam čula glasove (1995), Šamanka (2001), Luk i strela (2006), Prelazak u jednu drugu vrstu (2007), Visoki fabrički dimnjaci (2012), Svetlucavost i milost (2013), Dok je sunca i meseca (2015), Ja, Klaudija (2018). Autorka je knjiga kratke proze Na plažama (1998), Život je gorila (2000), te zbirke pripovedaka Majka obrnutih stvari (2017). Dobitnica nagrada „ProFemina“, „Biljana Jovanović“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“. Bavi se književnom kritikom i esejistikom.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Tokom proteklih više od pola veka dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović, Svetislav Basara i Dragan Velikić. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964).

Nagrada je do sada svega šest puta dodeljena spisateljicama – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995. godine Grozdani Olujić 2009. godine, Gordani Ćirjanić 2010. godine, Ivani Dimić 2016. i Mileni Marković 2021. godine. Nagrada nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta.

Bez nagrade tada je ostao Miodrag Bulatović sa romanom „Crveni petao leti prema nebu“. Međutim, Bulatović je kasnije, 1975, ipak dobio NIN-ovu nagradu za roman „Ljudi sa četiri prsta“. NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za „Peščanik“, i Milisav Savić, koji je to priznanje dobio 1991. godine za „Hleb i strah“. O dodeli nagrade odlučuje žiri većinom glasova svojih članova.

Više o romanima iz najužeg kruga za ovogodišnju NIN-ovu nagradu možete pročitati ovde.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: