5 knjiga za bolje razumevanje sukoba Izraela i Palestine Obavezno štivo o višedecenijskoj borbi u svetlu užasnih eskalacija izraelsko-palestinskih odnosa u blisko-istočnom regionu. Ovo je 5 naslova koji vam mogu rasvetliti istoriju i korene ovog strahovitog sukoba.

Izvor: YT printscreen

Svet je užasnut eskalacijom nasilja širom Izraela i Palestine. Ali dok novinski naslovi glasno izvještavaju o raznim zločinima, često može biti teško razabrati i razumeti bolan i komplikovan kontekst ove krize.

Ovde dajemo listu od pet knjiga koji imaju za cilj da rasvetle istoriju ovog sukoba…

Moja obećana zemlja: Trijumf i tragedija Izraela, Ari Šavit

Ovaj izvanredni bestseler iz 2013. predstavlja provokativno i temeljno ispitivanje dubokog značenja Izraela za Jevreje, a u vezi sa kompleksnom stvarnošću ove nacije. Napisao ga je novinar Ari Šavit, a istraživanje za knjigu je bilo rigorozno, kao i snažno lično.

U potrazi za Fatimom: palestinska priča, Gada Karmi

Ovi naširoko cenjeni memoari vode vas u život Gade Karmi; u njeno detinjstvo provedeno u Palestini i život u raseljenju i u životnu borbu u Britaniji. Predočena je ljudska cena gubitka doma i preoblikovanja identiteta, napisana je duhovito, sa humorom i često srceparajućim uvidima.

Arapi i Izraelci: sukob i stvaranje mira na Bliskom istoku, Abdel Monem Said Ali, Šai Feldman, Kalil Šikaki

Napisana od strane grupe izraelskih, egipatskih i palestinskih naučnika, u pitanju je obimna i briljantno izvedena debata na ovu temu. Ona pruža širi kontekst situacije u Gazi, dajući joj mesto u kompleksnom i stalno promenjivom svetu bliskoistočne politike. Stavovi su dobro izbalansirani i razmotreni, što knjigu čini osnovnim štivom za svakoga kome je ova tema nova.

Šest dana rata, Majkl B.Oren

Knjigu je napisao istoričar i bivši izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Majkl B. Oren i ona predstavlja sveobuhvatan vodič kroz jednu od najvažnijih bitaka između Izraela i Palestine. Oren je izveo opsežno i iscrpno istraživanje kako bi napisao zaista zadivljujući prikaz Šestodnevnog rata, ističući njegovo nasleđe koje je dugovečno.

O Palestini, Noam Čomski i Ijan Pape

Ova ključna knjiga, čiji su koautori veliki američki mislilac Noam Čomski i izraelski istoričar i politički aktivista Ijan Pape, predstavlja eruditski i nijansiran prikaz istorije Palestine. Prvi put je objavljena 2015. godine, najavljen je kao esencijalni vodič za razumevanje promenljive situacije i predstavlja nastavak knjige Gaza u krizi (Gaza in Crisis).

Tekst: Marie-Claire Chappet
Izvor: harpersbazaar.com
Prevod: Danilo Lučić

Pročitajte i listu od 5 knjiga za bolje razumevanje sukoba Rusije i Ukrajine, kao i listu od 10 knjiga o revolucijama.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: