Svetski dan knjige u Narodnoj biblioteci i Biblioteci grada Beograda

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, u Narodnoj biblioteci Srbije, biće organizovan niz programa i aktivnosti u slavu knjige i kulture čitanja. Tom prilikom, biće organizovane i brojne akcije, a prvih deset posetilaca programa Narodne biblioteke Srbije dobiće na poklon godišnje članarine.

U 11.00, u atrijumu održava se edukativna i interaktivna radionica za decu predškolskog uzrasta pod naslovm „Priče iz šume“, što je istoimena edicija u izdanju čačanske Pčelice, 2014. Program će voditi Nikoleta Novak, urednica izdanja.

Tačno u podne, u amfiteatru, biće održan javni čas „Kod Hiperborejaca Miloša Crnjanskog“, koji će održati prof. dr. Milo Lompar. Ovu romanesknu, autobiografku, memoarsku, esejističku knjigu, „jedan haos uspomena, lutanja i putovanja“, u reprezentativnom dvotomnom izdanju objavila je izdavačka kuća Laguna sa kojom se zajednički realizuje ova aktivnost.

U 19.00, u amfiteatru održava se razgovor povodom Dnevnika Borislava Pekića u pet knjiga pod naslovom Život na ledu, u izdanju Službenog glasnika. U razgovoru će učestvovati Ljiljana Pekić, Vladimir Kecmanović i Srđan Vučinić. Nakon promocije publika će imati priliku da učestvuje u nagradnoj igri uz poklon-knjige Glasnikovih izdanja.

Na Svetski dan knjige i autorskih prava, akcijom Vrh piramide, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije pokloniće svoja vredna izdanja čime se završava i dvomesečna izgradnja Piramide od knjiga započeta na Dan Narodne biblioteke Srbije, 28. februara. Prikupljene knjige biće poklonjene Matičnoj biblioteci Svetozar Marković u Zaječaru i Narodnoj biblioteci Radislav Nikčević u Jagodini.

U saradnji Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije, u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje biće odobreni popusti za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine. U akciju su uključene knjižare Vulkan, Delfi i Laguna, Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, Evro Đunti, Mladinska knjiga, Stilos, Dereta, Dobra knjiga, Čarobna šuma i Kreativni centar.

———————————————————–

Povodom Svetskog dana knjige, u četvrtak, 23. aprila, Biblioteka grada Beograda tradicionalno organizuje akciju “Svi smo u biblioteci!” kojom se populariše bibliotečka delatnost, knjiga i čitanje.

Tog dana javne ličnosti iz sveta kulture i medija “radiće“ od 12 do 13 sati u Biblioteci, u Odeljenju za rad sa korisnicima – usluživati čitaoce, upisivati ih u Biblioteku, davati predloge za čitanje.

Taj rad će koordinisati profesionalni bibliotekari BGB-a. 

Ove godine svoje učešće u akciji najavili su: Zoran Kesić, Nataša Marković, Bule Goncić, Ljubica Arsić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Aca Seltik, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić, Živana Šaponja Ilić, Tihomir Stanić, Goran Gocić, Vanja Milačić.

Biblioteka grada Beograda podseća da je u toku akcija “Negujmo srpski jezik“”, čija je ideja da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

Partneri Biblioteke grada Beograda u ovoj akciji su: Skupština grada Beograda i Filološki fakultet u Beogradu.

U isto vreme, na platou ispred Biblioteke grada Beograda dramski umetnik Vitomir Vico Dardić kazivaće najlepše stihove svetske poezije.

Takođe, posetioci Biblioteke grada moći će da pogledaju izložbu “Moj grad“” autora Branislava Radišića.

izvor: nb.rs/blic.rs

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: