Švedska akademija prekida potragu za Bobom Dilanom

Švedska akademija kaže da je digla ruke od pokušavanja da stupi u kontakt sa Bobom Dilanom, a to su činili svih ovih dana od kada je proglašen za dobitnika.

 “Trenutno ne pokušavamo više ništa. Zvala sam i slala mejlove njegovim najbližim saradnicima i dobila sam veoma prijateljske odgovore. Za sada, ovo je svakako dovoljno”, izjavila je Sara Danius, stalni sekretar akademije.

Istog dana kada je proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, imao je koncert u Las Vegasu, ali nije pominjao ovo priznanje.

Neki kažu da ovo može biti skrivena aluzija na njegovu dugovečnu reputaciju koju neki nazivaju perverzijom, a neki divljenja vrednom upornošću biranja sopstvenog puta – Dilan je koncert završio obradom hita Frenka Sinatre Why Try to Change Me Now.

 “Ja nisam zabrinuta”, kaže Danius, “sigurna sam da će se pojaviti.”

Svakog 10. decembra, dobitnik Nobelove nagrade biva pozvan u Stokholm, da primi nagradu od kralja Karla Gustava XVI i da održi govor tokom banketa koji se organizuje tim povodom.

 “Ako ne želi da dođe, neće doći. U svakom slučaju veliko slavlje će se održati, a njemu pripada čast”, dodala je Danius.

Dilan (75), čija je muzika uticala na generacije fanova, prvi je tekstopisac koji je dobio ovu književnu nagradu. Mnogo su ovu odluku kritikovali, argumentujući da su je autori iste generacije, poput Tomasa Pinčona, Kormaka Makartija i Filipa Rota, mnogo više zaslužili.

izvor: theguardian.com
(preveo: Danilo Lučić)

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: