Nagrada “TS Eliot” debitantu Oušn Vuongu, disleksičnom migrantu

SHARE:

“Noćno nebo sa izlaznim ranama”, debitantska zbirka pesama Oušna Vuonga, nagrađena je prestižnom nagradom “TS Eliot”. Nagrađeni mladi pesnik nosi višestruko zanimljivu priču: prvi je pismeni član svoje porodice, za sobom ima migrantsko iskustvo, a kritičari njegov rad ocenjuju kao “definitivni dolazak značajnog glasa”.

Pre proglašenja Vuonga za pobednika na svečanosti u Kolekciji Volas u Londonu u ponedeljak uveče, predsedavajući žirija Bil Herbert je za “Noćno nebo sa izlaznim ranama” rekao da je to “neodoljivo sigurni debij, definitivni dolazak značajnog glasa”.

– U priči vezanoj za ovu zbirku leži neverovatna snaga. U srcu ove knjige je misterija o generacijskoj karmi, ličnost migranta suočava se sa svojim odnosom prema prošlosti, svojim odnosom sa ocem i odnosom prema svojoj seksualnosti. Sve ovo izneto je u izuzetnim slikama. Pogled na svet u ovoj knjizi je zapanjujući – rekao je Herbert.

Rođen u Sajgonu, Oušn Vuong (Ocean Voung) proveo je godinu dana u izbegličkom kampu na Filipinima kao beba, a kada mu je bilo dve godine dozvoljen mu je u ulazak u Ameriku zajedno sa majkom, bakom i tetkom koje su ga odgajale.

Nakon osvajanja prethodne nagrade “Forvard”, kada su kritičari pohvalili njegovu “preciznost Emili Dikinson sa poštovanjem zvuka i ritma reči svojstvenim Džerardu Menliju Hopkinsu”, Voung je ispričao za “Gardijan” da veruje da disleksija kruži njegovom porodicom, ali da je to uticalo pozitivno na njegovo pisanje.

– Mislim da mi je to pomoglo malo, pošto pišem veoma sporo i vidim reči i stvari. Uvek se trudim da nađem reči unutar reči. Tako mi je lepo da vidim reč smeh (laughter) u reči pokolj (slaughter) – ispričao je on.

Nagradu koju dodeljuje Fondacija TS Eliot, uz koju ide i 25.000 funti i izdavanje poštanske marke, pre njega dobijali su pesnici i pesnikinje poput Teda Hjuza, Dona Patersona, Šeron Olds i Kerol En Dafi.

Izvor: theguardian.com
Foto: Youtube