Ko je u konkurenciji za ovogodišnju nagradu “Meša Selimović”?

Za književnu nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen 2013. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori nominovane su knjige 16 autora, među kojima su i neki raniji laureati.

Dobitnik će biti proglašen na 14. Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” početkom septembra u Tuzli, objavljeno je na sajtu te manifestacije, a prenosi portal SEEcult.

Selektor za Hrvatsku Zoran Simić predložio je romane pet autora, od kojih su tri izdanja kuće Fraktura, a među njima je i “Vrijeme koje se udaljava” Mirka Kovača, koji je dobio nagradu “Meša Selimović” za roman “Grad u zrcalu” 2008.

Nominovani su i romani još dvojice dosadašnjih dobitnika – “Rod” Miljenka Jergovića i “Toranj kiselih jabuka” Ludwiga Bauera, oba u izdanju Frakture, te romani “Donjodravska obala” Draga Hedla (Naklada Ljevak) i “Povijest institute” Ratko Cvetnića (Mozaik knjiga).

Jergovića, koji je nagradu “Meša Selimović” dobio 2007. za roman “Ruta Tannenbaum”, predložio je za za roman “Rod” i selektor za BiH Marko Vešović.

Vešović je nominovao i romane “Nestali u stoljeću” Ivana Lovrenovića (Fraktura), “Inkapsulirana tijela” Nedžada Ibrahimovića (Buybook) i “Nađi me” Damira Šabotića (Dobra knjiga).

Selektorka za Srbiju Jasmina Vrbavac predložila je romane “Satori” Srđan Srdića (Književna radionica Rašić), “Ilegalni Parnas” Bojana Babića (Levo krilo), “Šegrt lovca na vetrove” Mirjane Bjelogrlić Nikolov – jedine žene među nominovanima (Službeni glasnik), “Arkadija” Milete Prodanovića (Arhipelag) i “Gnusoba” Svetislava Basare (Laguna).

Crnogorski selektor Vlatko Simunović predložio je romane “Šamaranje” Stefana Boškovića(Pobjeda) i “Plaža Imelde Markos” Balše Brkovića (Vijesti).

Nagradu “Meša Selimović” ustanovile su gradske vlasti Tuzle, rodnog grada slavnog pisca, a dodeljuje se od u okviru Književnih susreta “Cum grano salis”.

Prvobitna namera Književnih susreta bila je obnova mostova saradnje i prevazilaženje nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti koji pripadaju istom govornom (južnoslovenskom) području, a kojima su politika, podele i sukobi iz bliske i daleke prošlosti nametnuli čvrste granice. Ideja Susreta bila je, a i ostala, da se na prostoru Zapadnog Balkana potencira ono što povezuje, a ne ono što nas razdvaja.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Meša Selimović” su i Marinko Koščec za “Netko drugi” (2002), Irfan Horozović za “Shakespeare u Dar es Salaamu” (2003), Ivica Đikić za “Cirkus Columbia” (2004),Ognjen Spahić za “Hansenova djeca” (2005), Sanja Domazet za “Ko plače” (2006), Miljenko Jergović za “Ruta Tannenbaum” (2007), Mirko Kovač za “Grad u zrcalu” (2008), Bekim Sejranović za “Nigdje, niotkuda” (2009), Mirjana Đurđević za “Kaja, Beograd i dobri Amerikanac” (2010), Ludwig Bauer za “Zavičaj, zaborav” (2011) i Faruk Šehić za roman “Knjiga o Uni” (2012).

Prošle godine nagradu “Meša Selimović” dobio je crnogorski književnik, esejista i pesnik Milorad Popović za roman prvenac “Karnera”, koji je objavio posle osam knjiga poezije i četiri objavljena eseja.

 

izvor: b92.net/seecult.org

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: