Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016.

Nobelov komitet za dodelu nagrade iz oblasti književnosti danas je za novog laureata najprestižnije nagrade za književnost na svetu progasio Boba Dilana „za stvaranje nove poetičke izražajnosti u velikoj američkoj muzičkoj tradiciji“.

Sara Danijus, stalni sekretar Švedske akademije, povodom ovog izbora izjavila je da je odluka žirija bila jednoglasna. “Hteli smo da uvedemo novi žanr. Međutim, uzevši u obzir da se poezija peva još od antičke Grčke, nismo imali ni trunku nedoumica da li je Dilanovo stvaralaštvo poezija ili ne”, dodala je.

Bob Dilan je rođen 1941. godine, pod imenom Robert Alen Cimerman. Tokom 60-ih se promovisao kao kantautor posvećen socijalnim temama i borbi za ljudska prava.

Njegove pesme kao što su “Blowin’ in the Wind” and “The Times They Are a-Changin” postale su himne antiratnih protesta.

Njegova muzička karijera traje više od pola veka, a u tom periodu je dao značajan doprinos muzičkim žanrovima kao što su gospel, rock ‘n’ roll, rock i folklornoj muzici. Pored toga, aktivno se bavi slikanjem i crtanjem i do sada je objavio šest knjiga svojih likovnih radova.

Objavio je 37 albuma, a poslednji je “Fallen Angels” iz 2016. godine.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada kao što su Gremi, Golden Globe i Oskar ( 2001. godine, za numeru “Things Have Changed“, pisanu za film “Wonder Boys”). Barak Obama mu je 2012 uručio Predsedničku medalju slobode. Kuriozitet je što je u maju 2000. godine, Bob Dilan dobio muzičku nagradu “Polar”, koju mu je uručio lično švedski kralj Karl XVI.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Zanimljivosti
Nobelova nagrada za književnost, prema testamentu osnivača, odeljuje se „osobi koja je u oblasti književnosti stvorila najistaknutije delo u idealnom pravcu/smeru“. Nominacije za nagradu se otkrivaju tek nakon 50 godina od proglašenja dobitnika. Najmlađi laureat je Radjard Kipling, koji je te 1907, kada mu je dodeljena nagrada, imao 42 godine, a najstarija je Doris Lesing, koja je nagradu 2008. dobila sa navršenih 88. godina života. Prošlogodišnji novčani deo nagrade iznosio je 8 miliona švedskih kruna (861.894€).[/alert]

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: