Vladan Matijević dobio nagradu “Stevan Sremac”

Nagrada “Stevan Sremac”, koja se dodeljuje za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u prošloj godini, pripala je Vladanu Matijeviću za zbirku priča “Pristaništa” u izdanju “Agore”, saopštio je žiri.

U uži izbor za nagradu ušle su knjige “Trudovi” Krste Popovskog, “Jedro nade” Nikole Malovića, “Banatorijum” Uglješe Šajtinca, “Kainov ožiljak” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, “Po sećanju se hoda kao po mesečini” Vesne Kapor“, Prvaci sveta” Slavoljuba Stankovića, i “Jeres nominalizma” Muharema Bazdulja.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a finansiraju Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije, a priznanje će biti urućeno na “Danima Stevana Sremca“.

Priče iz ove zbirke Matijevića odlikuju se, navodi se u obrazloženju žirija, “crnim humorom, groteskom i karnevalizacijom pomoću kojih autor otkriva tragiku svakodnevice, ali i pronalazi snagu da joj se nasmeje”.

Većina priča su ispovesti junaka od kojih je savremeni svet stvorio marginalce u duhovnom i(ili) socijalnom smislu. U njima su registrovane značajne društvene promene koje je doneo novi poredak, a koje negativno utiču na sve segmente života običnih ljudi, iscrpljenih i poraženih, ekonomski i duhovno – stoji u obrazloženju.

Prema odluci žirija, ova zbirka je najbolja među više od 100 knjiga.

Žiri ističe da zbirka “Pristaništa” potvrđuje da je Vladan Matijević “stvaralac koji se razlikuje iz knjige u knjigu, iz priče u priču”.

Odluka o ovogodišnjem laureatu doneta je jednoglasno, a žiri koji su činili Slađana Ilić, Vesna Trijić i Zoran Pešić Sigma, razmatrao je preko 100 romana i zbirki priča.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: