Preminuo književnik Zoran Petrović

Nakon duge borbe sa teškom bolešću, danas je u Kragujevcu preminuo pesnik, romanopisac i scenarista Zoran Petrović.

Rođen je 5. marta 1954. godine u Kragujevcu. Od najranije mladosti bavi se književnim stvaralaštvom, za šta dobija brojne republičke i savezne nagrade. Završio je Prvu kragujevačku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu 1977-78.
Bio je direktor najstarijeg srpskog teatra „Joakim Vujić“ (Knjaževsko-srpski teatar). Osim što je obavljao poslove generalnog direktora, bio je i umetnički direktor. O njegovom radu najafirmativnije su pisala sva eminentnijih pera pozorišne kritike, kao što su Jovan Ćirilov, Željko Jovanović, Vladimir Kopicl, Đorđe Lazin i gotovo svi kritičari beogradskih dnevnih i nedeljnih listova.
Bio je urednik izdavačke delatnosti Spomen-muzeja 21. oktobar (Spomen-park Kragujevački oktobar) i urednik kulture u kragujevačkom nedeljniku Svetlost.
Za dnevne novine “Blic” pisao je kolumne, a kao kruna ovog angažmana pojavljuju se dve njegove knjige iz oblasti publicistike: ’’Tajni dosije Josip Broz’’ u izdanju kragujevačke „Nove svetlosti“ i knjiga razgovora sa Dankom Popovićem pod nazivom ’’Vreme laži’’. Obe ove knjige doživele su brojna izdanja i našle su se na vrhu NIN-ove liste čitanosti u Srbiji.
Petrovićev bogati autorski opus  uključuje deset zbirki pesama, pet romana, dve knjige publicistike i dve zbirke pesama za decu. Za roman Kamen blizanac dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“ 2011. godine, a bio je i u najužem krugu za NIN-ovu nagradu.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: