Oko Binhaija – najveća biblioteka na svetu Nedaleko od Pekinga, u gradu Taiđin, nalazi se najveća biblioteka na svetu "Oko Binhaija", neverovatnog dizajna, korisničkog kapaciteta i broja knjiga.

Taiđin je miran grad u blizini Pekinga, sa zanimljivim zgradama, crkvama i drugim objektima, izgrađenim po veoma raznolikim, globalnim arhitektonskim stilovima. Ali turističku pažnju najviše privlači jedan objekat doslovno od poda do plafona ispunjen knjigama, o kome se u poslednje vreme mnogo priča. Što je i za očekivati uzevši u obzir da je u pitanju najveća biblioteka na svetu, koja zauzima površinu od oko 33630 kvadratnih metara.

Radovi na ovom zdanju zvanično su završeni u leto 2017, kada je ona i puštena u rad. Sama biblioteka je deo kompleksa od pet građevina sa kulturno-umetničkom namenom u opštini Binhai, po kojoj je ona i dobila ime. Internacionalni tim arhitekata, arhitektonskih biroa i građevinskih kompanija uspeo je da ceo projekat završi za tri godine.

Jedna od namera ovog koncepta je bila da enterijer podseća na urbanu dnevnu sobu, što korisnicima treba da pruži osećaj udobnosti i poznatog prostora.

 “Oko Binhaija”, kako je pravo ime biblioteke, u programskog se smislu fokusira na veliku svetlosnu sferu u njenom centru. Ideja je bila da se centralna oblast auditorijuma za performanse i tribine postavi tako da dizajn unutrašnjosti podseća na mešavinu pećine i javnog atriuma, kojima je obezbeđen pristup iz pravca grada, i iz pravca parka sa druge strane.

Uglovi i zaobljenja dizajna enterijera bi trebalo da stimulišu različite namene prostora, kao što je čitanje, hodanje, sedenje, razgovaranje…. I dok se očekuje da će fond knjiga dostići cifru od 1.35 miliona (sada ih je “svega” 200.000), knjige koje se mogu videti na gornjim policama kojima je nemoguće prići su zapravo digitalno odštampane korice knjiga. Ono što oduzima dah je i sam pogled na pravi pejzaž od polica knjiga i odeljak za čitanje koji obuhvata 1500 mesta za sedenje. (Foto: Ossip van Duivenbode/AFP/MVRDV)

gettyimages-874806740 binhai-4 binhai-3 binhai-2 000_ub3ts

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: