Nakon pola veka, Harper Li objavila nastavak “Ubiti pticu rugalicu”

SHARE:

Američka spisateljica Harper Li izdala je dugo očekivani nastavak čuvenog romana “Ubiti pticu rugalicu”, za koji se već predviđa da će postati bestseler, saopšteno je danas u Njujorku.

Harper Li, koja sada ima 89 godina i živi u jednom staračkom domu u Monrovilu, u državi Alabami, napisala je roman “Ubiti pticu rugalicu” pre više od 50 godina, a kasnije je odbijala da napiše nastavak.

Spisateljica je za taj roman, prodat u 30 miliona primeraka i preveden na više od 40 jezika, dobila Pulicerovu nagradu 1961. godine. Nastavak “Idi i postavi stražara” (Go Set a Watcman) zapravo je napisan pre “Ubiti pticu rugalicu”, u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu.

Rukopis tog romana je pronađen u februaru ove godine i nalazio se u sefu spisateljice u čiji uvid je imao samo njen advokat, koji je rekao da se u sefu nalaze dokumenta koja će biti naknadno ispitana u slučaju da je neki od njih neki drugi roman.

Sama spisateljica je dala odobrenje da se objavi taj roman kao nastavak prvog, iako je “Idi i postavi stražara” bio inspiracija za njen poznati roman.

Usled posledice šloga, od 2007. autorka je u invalidskim kolicima i veoma slabo vidi i čuje.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” govori o devojčici Žan-Luizi Finč poznatoj kao Skaut i njenom bratu Džeremiju Finču, poznatom kao Džem, koji žive na jugu SAD sa svojim ocem, advokatom Atikusom Finčom. U priči Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca.

Lik Atikusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čoveka od integriteta i savesnog zastupnika pravde.

Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Maligana, i s legendarnim Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

izvor:b92.net/blic.rs