Nakon pola veka, Harper Li objavila nastavak “Ubiti pticu rugalicu”

Američka spisateljica Harper Li izdala je dugo očekivani nastavak čuvenog romana “Ubiti pticu rugalicu”, za koji se već predviđa da će postati bestseler, saopšteno je danas u Njujorku.

Harper Li, koja sada ima 89 godina i živi u jednom staračkom domu u Monrovilu, u državi Alabami, napisala je roman “Ubiti pticu rugalicu” pre više od 50 godina, a kasnije je odbijala da napiše nastavak.

Spisateljica je za taj roman, prodat u 30 miliona primeraka i preveden na više od 40 jezika, dobila Pulicerovu nagradu 1961. godine. Nastavak “Idi i postavi stražara” (Go Set a Watcman) zapravo je napisan pre “Ubiti pticu rugalicu”, u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu.

Rukopis tog romana je pronađen u februaru ove godine i nalazio se u sefu spisateljice u čiji uvid je imao samo njen advokat, koji je rekao da se u sefu nalaze dokumenta koja će biti naknadno ispitana u slučaju da je neki od njih neki drugi roman.

Sama spisateljica je dala odobrenje da se objavi taj roman kao nastavak prvog, iako je “Idi i postavi stražara” bio inspiracija za njen poznati roman.

Usled posledice šloga, od 2007. autorka je u invalidskim kolicima i veoma slabo vidi i čuje.

Roman “Ubiti pticu rugalicu” govori o devojčici Žan-Luizi Finč poznatoj kao Skaut i njenom bratu Džeremiju Finču, poznatom kao Džem, koji žive na jugu SAD sa svojim ocem, advokatom Atikusom Finčom. U priči Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca.

Lik Atikusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čoveka od integriteta i savesnog zastupnika pravde.

Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Maligana, i s legendarnim Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

izvor:b92.net/blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: