Laslo Blašković bez konkurencije za upravnika Narodne biblioteke

Na javnoj sednici Upravnog odbora otvorene su prijave kandidata. Od četiri kandidata, prihvaćeno troje, a bez konkurencije je sadašnji vršilac dužnosti upravnika.

Predsednik UO prof. dr Mihajlo Pantić konstatovao je da su prijave poslali diplomirani sociolog Milosav Ralić, magistar književnosti iz Kragujevca Nenad Kebara, bibliotekar savetnik Predrag Đukić i profesor književnosti i pisac Laslo Blašković.

Ralić je, uz sve poštovanje za njegov rad, malo poznat u kulturnoj javnosti, pravna služba biblioteke konstatovala je da Kebara ne ispunjava uslove konkursa, a Đukić je konkurisao na ovo mesto i ranije i nije prošao. Ostao je tako Blašković kao glavni i jedini favorit.

– Rad UO biće u potpunosti javan, što se odnosi na buduće razgovore sa kandidatima i rasprave o njihovim programima koji će biti objavljeni na sajtu Biblioteke. Razgovori će početi već ove nedelje – rekao je Mihajlo Pantić.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]

Pitaće se i zaposleni

Svi zaposleni u Narodnoj biblioteci biće na vreme obavešteni o svim detaljima izbora upravnika i imaće prilike da daju svoje sugestije, napomenuo je Branković. Njihova odluka međutim, objasnila je Ivana Dimić, nije obavezujuća, jer predlog o kandidatu daje UO i prosleđuje ga Vladi koja donosi konačnu odluku.

[/alert]

Članovi UO, koje je Vlada imenovala sredinom januara, povukli su odličan potez izmenama i dopunama Statuta NBS. Time je omogućeno da konkurs za upravnika bude širi, a broj kandidata veći. Prethodni statutarni uslovi bili su rigorozniji, što je i bio povod za žestok sukob između bivšeg UO i Ministarstva kulture. Ipak, ispostavilo se da ni učinjene promene nisu dovoljne jer su stigle samo četiri prijave. Na naše pitanje, kako objašnjavaju takvu “apstinenciju”, od članova UO dobili smo različita objašnjenja.

Vladislav Bajac je rekao da nema odgovor na to pitanje, ali je istakao da su svi članovi UO, kada su pitani da uđu u ovo telo, insistirali da se radi efikasno, otvoreno i transparentno.

– Reč je o vrlo odgovornoj dužnosti sa velikim obavezama, jer je NBS jedna od tri najznačajnije naše kulturne institucije. Očigledno da pojedinci iz ovih ili nekih drugih pobuda nisu bili voljni i raspoloženi da konkurišu – rekao je Pantić.

S tim se složio Ljubomir Branković, inače čuvar Trezora NBS, napominjući, kako se čini, da su kulturni poslenici znali s kakvim će se problemima suočiti ako se prihvate ovog posla.

– Glavni razlog ovako slabog odaziva je to što je pre samo nekoliko meseci postavljen v. d. upravnika. Time je stvorena slika da je stvar već gotova – istakao je Vladimir Kecmanović.

izvor: novosti.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: