“Dnevnik Ane Frank” postaje javno dobro na internetu

Književno delo “Dnevnik Ane Frank” postalo je javno dobro jedan dan nakon 70-godišnjice smrti devojčice koja je postala trajni simbol žrtava Holokausta. Ceo tekst ovog dnevnika možete pročitati ovde, mada je on objavljen u originalu, što će reći na holandskom jeziku. Nastao je spor u vezi sa autorskim pravima, na koja se poziva Fondacija “Ana Frank”.

“‘Dnevnik Ane Frank’ biće objavljen na internetu prvog dana sledeće godine, uprkos protivljenju Fondacije koju je osnovao njen otac. Evropski zakon o autorskim pravima propisuje da književno delo postaje javno dobro 70 godina nakon smrti autora”, izjavio je za “Gardijan” francuski poslanik i akademik Olivijer Ertčajd.

Profesor i lektor na Univerzitetu u francuskom gradu Nantu naglasio je da književno delo, na originalnom holandskom jeziku, može postati dostupno 1. januara kada i zvanično potpada pod francuski zakon o javnim dobrima.

On je protivljenje javnom objavljivanju knjige nazvao užasavajućim i naveo da knjiga Adolfa Hitlera “Majn kampf” (Moja borba) postaje javno dobro 1. januara 2016. godine. Švajcarska dobrotvorna fondacija, koju je osnovao Anin otac Oto Frank 1963. godine, najavila je tužbe u slučaju objavljivanja i navela da je Anin otac mnogo radio na dnevniku i da je “zaslužio autorska prava”.

Oto Frank umro je 1980. godine. Ana Frank umrla je kada je imala 15 godina u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945. U periodu provedenom u zatočeništvu, od leta 1942. do leta 1944. godine, pisala je svoj crveni dnevnik. Ana je dnevnik vodila kao seriju pisama izmišljenoj drugarici Kiti.

Poslednji zapis datiran je od 1. avgusta 1944. godine, kada je njenu porodicu uhapsila holandska policija. “Dnevnik Ane Frank” jedno je od najbitnijih književnih dela koje opisuje život Jevreja tokom nacističkog perioda u Evropi. Više od 30 miliona primeraka knjige prodato je od objavljivanja 1947. godine.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: