BookTok i tinejdžeri influenseri koji su uzdrmali svet knjiga BookTok, zajednica ljubitelja knjiga sa TikTok-a, vrši svojim preporukama neverovatan uticaj na popularnost autora, prodaju knjiga, ali i izdavačke odluke, menjajući tako odnose snaga na ovom tržištu.

Čuveni Voterstouns u londonskoj ulici Pikadili je modernistička/art deco zgrada. Započela je život kao prodavnica muške odeće i poseduje atmosferu one vrste tradicionalnih radnji koje sve brže nestaju. Ali ova knjižara, kao i mnoge druge, uživa veoma moderno povećanje prodaje od društvenih mreža.

Grupe tinejdžerki se redovno okupljaju ovde da kupe nove knjige i upoznaju nove prijatelje, a obe stvari otkrivaju preko aplikacije TikTok. Preporuke influensera za autore i romane na BookTok-u – zajednici korisnika koji su strastveni čitaoci knjiga i snimaju klipove gde preporučuju naslove – mogu da prodaju lansiraju u nebesa.

Ali iako je u velikoj meri onlajn fenomen, BookTok ima materijalni uticaj na maloprodaju, gde TikTok sada tera ljude da kupuju knjige od običnih prodavaca knjiga kroz partnerstvo sa platformom bookshop.org, koja omogućava ljudima da kupuju onlajn i istovremeno podržavaju nezavisne knjižare.

Prošle godine, Voterstouns Pikadili je bio domaćin BookTok festivala. Jedan asistent u prodaji je za The Observer rekao: „Ne mogu da naglasim koliko BookTok prodaje knjige. On je podstakao ogromnu prodaju YA (Young Adult, eng. – literatura namenjena čitalačkoj publici uzrasta od 12 do 18 godina, prim. prev.) i ljubavnih knjiga, uključujući naslove kao što su Ahilova pesma od Medlin Miler (Madeline Miller) i autora kao što je Kolin Huver (Colleen Hoover).

„U ovu demografsku grupu spadaju isključivo tinejdžerke, ali moć koju ona ima je ogromna. Imamo sto sa knjigama koju su preporučene na BookToku-u – i možete zaključiti koje knjige su u trendu po brzini kojom se prodaju.“

Kerolin Hardman, literarni agent u agenciji Hardman&Svainson, kaže: „To podstiče apetit za ljubavnim romanima i romantasy romanima u zaista velikoj meri, tako da ima snažan uticaj na ono što i izdavači traže.”

BookTok je osnovan 2020, ali sa ovom godinom ova zajednica je doživela razvoj koji je do sada bio organic fenomen. Ovog meseca biće proglašeni pobednici prvih TikTok nagrada za knjige.

Korisnici platforme glasali su za uži izbor objavljen u maju, sa kandidatima za BookTok knjigu godine, uključujući Honey&Spice od Bolu Babalole, Lies We Sing to the Sea Sare Andervud, Young Mungo Daglasa Stjuarta i Maame od Džesike Džordž.

Tu su i nagrade za BookTok influensere, nezavisne knjižare, knjige za prekid pauze u čitanju i, što je najvažnije, Best BookTok Revival, što je starije romane predstavilo novoj publici. Među finalistima u Revival kategoriji su Jedan dan Dejvida Nikolsa, Ne daj mi nikada da odem Kazua Išigura, Ponos i predrasude Džejn Ostin i 1984 Džordža Orvela.

Džejms Staford, generalni menadžer TikTok-a za UK, naziva uži izbor „pravom proslavom raznovrsnosti literature koja odjekuje TikTok zajednicom“.

Nagrade za knjige obično povećavaju profile autora i mogu dovesti do veće prodaje. Kako BookTok već pruža izuzetan publicitet, biće zanimljivo videti kako ove nagrade utiču na prodaju autora koji su ušli u uži izbor.

U aprilu, TikTok-ova matična kompanija, BiteDance, takođe je pokrenula izdavaštvo – 8th Note Press. Kompanija je postavila Ketrin Pelc, ranije zaposlenu u Penguin Random House, za urednicu akvizicija. Njena specijalnost su ljubavnim romani. Još uvek se ništa ne zna o planovima za 8th Note Press, iako su neki pisci ljubavnih romana koji su izdali samizdate objavili da su ih kontaktirali povodom potpisivanja ugovora za knjige.

Prema Njujork Tajmsu, novi izdavač će se fokusirati na digitalne knjige sve dok TikTok ne pokrene onlajn maloprodajnu platformu – nešto što kompanija planira da uradi u SAD kasnije ove godine.

U izdavačkoj industriji postoji zabrinutost da bi BookTok mogao da se fokusira na knjige iz sopstvene izdavačke kuće BiteDance. Ako kompanija takođe može da prodaje knjige direktno svojim korisnicima, to ima reperkusije kako za knjižare, tako i za izdavače.

Ali da li bi TikTok mogao svojim proizvodima da ponovi magiju koju je stvorio u smislu uticaja na parodaju knjiga? Alis Harandon, koja je vlasnik knjižare St Ives, nije sigurna. Njena mala, ali prometna prodavnica u primorskom odmaralištu Korniša redovno privlači kupce da bi kupili preporučene knjige sa BookTok-a. The Secret history Done Tart se često traži, kao i A Court of Thorns and Roses Sare Džej Mas i Daisy Jones & The Six Tejlor Dženkins Rid.

„Kada tradicionalni izdavači pokušavaju da se probiju na silu na BookTok tržište, čini mi se da to nikada ne funkcioniše na isti način kao organska, viralna preporuka“, kaže ona. „Najbolje funkcioniše kada dobra knjiga koja je već neko vreme bila u svetu – i koja je zaista dobra – nađe prirodno svog ljubitelja, umesto pokušaja da se napiše knjiga za tržište. To počne da izgleda veoma komercijalno i odvraća neke ljude.”

Rea Kurien je urednica u Orion Fikšnu, jednom od najvećih tradicionalnih izdavača u Velikoj Britaniji. Nju interesuje da vidi da li TikTok može postati više od marketinškog alata za autore. „Ako efekat BookTok-a na kupovno ponašanje potrošača nestane, šta će oni ponuditi svojim autorima što drugi izdavači ne nude?”

„Ono što mi je bilo interesantno je da ispratim autore koji su izdali samizdate i kojima ide neverovatno dobro zbog TikTok-a. Oni su stvorili potražnju za svojim knjigama i mi ih, kao tradicionalni izdavači, onda možemo predstaviti još većem broju čitalaca. Ovo je posebno slučaj kod autora čije su knjige veoma poznate u SAD, ali manje u ostatku sveta. Tu mogu pomoći britanski izdavači. Takođe jednostavno nisam siguran da TikTok generacija želi da je izdavači toliko usmeravaju.”

Reakcija glavnog tržišta BookTok-a biće ključna za uspeh. Najnovije istraživanje Udruženja izdavača kaže da je BookTok u velikoj meri faktor u navikama čitanja generacije Z. U anketi više od 2.000 mladih od 16 do 25 godina, skoro 59% je reklo da im je BookTok pomogao da otkriju svoju strast za čitanjem.

U toj anketi se kaže: „BookTok i book influenseri značajno utiču na izbor ove publike u vezi sa onim šta čitaju, a 55% ispitanika je reklo da se okreću ovoj platformi za preporuke knjiga.“

Svaki treći je koristi da otkrije knjige za koje inače ne bi čuo. Ona podstiče raznolikost, pri čemu je svaki treći anketirani čitalac rekao da je otkrio knjige autora iz različitih kultura, a skoro 40% ih se upoznalo sa novim žanrovima pomoću aplikacije.

Bluemoose Books, sa sedištem u Hebden Bridžu u Zapadnom Jorkširu, nezavisni je izdavač koji je prvi objavio knjigu The Gallows Pole od Bena Majersa, od koje je nedavno BBC napravio TV film. Osnivač Kevin Dafi smatra da je dolazak novog izdavača na tržište pozitivan korak, ali zvuči oprezno.

„Zabrinut sam da će veći deo kolača u izdavaštvu otići slavnim ličnostima koje već imaju ogromne profile na društvenim mrežama, i dodatno smanjiti mogućnosti talentovanim, ali nedovoljno zastupljenim piscima da im se objave radovi.”

BookTok je imao veliki uticaj na to kako funkcioniše tradicionalni model izdavaštva, i dok Kurien prepoznaje strah od stvaranja male, elitne grupe slavnih TikTok autora, ona misli da je to izazov sa kojim industrija treba da se suoči. „Nedostatak u uticaja TikToka je jednostavno to što zauzima toliko mesta na našim listama bestselera, policama u knjižarama i prostorima u supermarketima“, kaže ona.

„Porast BookTok naslova značio je manju vidljivost za druge naslove, bilo da se radi o dugogodišnjim autorima ili debitantima. Ali mislim da je dobro da se naša industrija povremeno uzdrma, da preispitamo šta mislimo da naši čitaoci žele i da napravimo mesta za ove nove trendove.”

Sudeći po Voterstouns Pikadiliju, BookTok je stvorio i onlajn i stvarne zajednice koje su drage knjižarima. Voterstouns kaže: „Devojke se sastaju i provode po ceo dan u knjižari. Štede novac i dolaze u knjižaru u grupama, iskreno uzbuđene oko toga šta će da kupe. Njihova energija je neverovatna i njihova prijateljstva su zaista jaka, vezana su za knjige i stvari koje vole, i to je sjajno.”

Tekst: David Barnet
Izvor: theguardian.com
Prevod: Danilo Lučić
Ilustracija: freepik.com

Pročitajte i tekst o odnosu internet romana i enciklopedijskih romana. Kao i tekst o najpoznatijoj književnoj ediciji na svetu – Penguine Modern Classics.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: