16 misli pesnikinje Maje Anđelou

Maja Anđelou (1928 – 2014) bila je afroamerička književnica, novinarka, pevačica i borkinja za ljudska prava. Teške životne okolnosti u kojima je odrastala (u 8. godini je bila žrtva silovanja), kao i neverovatno raznovrstan spektar poslova kojima se bavila – kuvarica, konobarica, seksualna radnica, plesačica, pevačica, glumica, urednica – pružili su izobilje građe, ali i motivacije, za njeno stvaralaštvo i borbu za ravnopravnost. Objavila je sedam autobiografija, tri knjige eseja, nekoliko zbirki poezije, a pisala je takođe drame i scenarije za film, TV i televizijske emisije. Tokom pedesetih i šezdesetih sarađivala je sa liderima pokreta za građanska prava Martinom Luterom Kingom i Malkomom  Eksom. Bila je novinarka i urednica u Egiptu i Gani tokom borbe za dekolonijalizaciju Afrike. Bila je pozvana da recituje svoju poemu On the Pulse of the Morning na inauguraciji Bila Klintona 1993. Dobitnica je preko 50 nagrada, priznanja i počasnih doktorata. Njena prva autobiografska knjiga I Know Why the Caged Bird Sings (1969) postigla je ogroman uspeh i donela joj internacionalnu slavu.

1. “Možda ne možete da kontrolišete stvari koje vam se događaju, ali možete da odlučite da vas one ne unize.” – Iz Pisma mojoj kći, 2008.

2. “Ne postoji stvar toliko moćna kao ideja za koju je došlo vreme… ne postoji osoba koja je toliko u pravu kao ona koja se bori za prava drugih.” – Iz besede na koledžu Oberlin, 30. maj 1983.

3. “Natanijel Hotorn je rekao: “Lako pisanje je prokleto teško pisanje”. Ja pokušavam da jeziku dodelim takvu oštrinu da ona prosto iskače sa stranice. Verovatno izgleda lako, ali mi je potrebna večnost da učinim da izgleda tako lako. Naravno, postoje oni kritičari – po pravilu njujorški kritičari – koji kažu – Pa, Maja Anđelou ima novu knjigu i naravno da je dobra, kada je ona po prirodi spisateljica. Njih bi zgrabila za gušu i bacila na pod, zato što mi treba večnost da je (knjigu, prim. prev.) nateram da propeva. Ja radim na jeziku.” – Iz intervjua za Paris rivju, 1990.

4. “Bila bih lažov, licemer, ili budala – a ja nisam ni jedno od toga – kada bih rekla da ne pišem za čitaoca. Pišem. Ali za čitaoca koji sluša, koji će se zaista baviti time, ko će tražiti šta se nalazi iza onoga što je rečeno. Tako da pišem za sebe i za onog čitaoca koji to zaslužuje.” – Iz intervjua za Paris rivju, 1990.

5. “Volim da pišem tako da čitalac tek posle trideset stranica shvati da uopšte čita. Volim da pišem, trudim se da pišem, tako da čitaoci misle da oni to smišljaju.” – Iz intervjua za AP, 1981.

6. “Ja bih ohrabrivala dete da sagleda njen ili njegov svet, ljude u tom svetu, i da pokuša da preispita kulturu tog sveta, bez straha. Pokušala bih da navedem decu da ljudska bića gledaju više kao slična, nego kao različita” – Iz intervjua za AP, 1995.

7. “Na vama je da uvećavate svoju vrlinu, vrlinu hrabrosti – na vama je. To će biti snažan izazov za vas, i mnogo puta ćete omanuti. Ne znam, možda je važno setiti se da je neophodno suočiti se sa porazom. Ali znam da je dijamant, jedan od najdragocenijih elemenata na ovoj planeti, i svakako jedan od najčvršćih, rezultat ekstremnog pritiska, i vremena. Sa manjim pritiskom, to je samo kristal.”

8. “Nikada ne verujem onome ko mi kaže da me voli, ukoliko kažu da ne vole sebe. To je nemoguće” – Iz besede na koledžu Skidmor, 1993.

9. “O svom životu uvek pišem 15 do 20 godina kasnije; onda mogu da kažem istinu o onome što se dogodilo, a ne samo činjenice.” – Iz intervjua za AP, 1986.

10. “Učinite pravu stvar. Vi zapravo zaista znate šta je prava stvar. Moda se menja. Možda ne treba da nosite pantalone, ili kratke suknje, ili da izađete napolje bez majice ili kravate. To je moda, ali šta je ispravna stvar, prava stvar koju treba uraditi, to već znate. Uistinu, znate da treba da budete ljubazni, da treba da budete uljudni, da budete pravični. Znate to.” – Iz intervjua za Academy of Achievement, 1997.

11. “Ja vas bodrim da živite život. Da budete odvažni, avanturisti. Pružite nam sutra, vše nego što zaslužujemo.” – Iz besede na Univerzitetu Kalifornija, 1997.

12. “Nikad ne kukajte. Kuknjava obaveštava zveri da je žrtva u komšiluku.” – Iz Pisma mojoj kći, 2008.

13. “Da biste razvili odvažnost, morate da počnete da odvažnost razvijate kao bilo koji drugi mišić. Morate da počnete od malih stvari i da ih nadograđujete.” – Iz predavanja u Rimu, 2007.

14. “Ne možete da potrošite kreativnost. Što je više koristite, više je imate.” – Iz intervjua za magazine Bell Telephone, 1982.

15. “Poezija će vam pomoći da u sebi otkrijete ko ste zaista. Ukoliko stvarno želite da budete u vrhunskoj formi, spoznajte sebe.” – Iz govora na Akademiji obalske straže SAD-a, 2002.

16. “Želela bih da me pamte kao osobu koja se usudila da voli, i koja je volela svoj rad isto kao i ljude.” – Iz predavanja na East Center Community Center, 1982.

Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: