Zadivljujuće ilustracije retkog izdanja “Vlati trave” Volta Vitmena iz 1913. U ediciji Everyman’s Library 1913. pojavilo se prelepo ukrašeno i prelepo ilustrovano američkog klasika “Vlati trave”, čija je estetika u potpunosti oslikavala senzualnost, ali i prkos zbirke.

Kada je tridesetšestogodišnji Volt Vitmen u leto 1855. objavio samizdat svoje knjige “Vlati trave”, posvetivši se celim bićem ovom neobičnom i hrabrom radu, publika ga je dočekala gluva za njegovu poeziju i neprijateljski nastrojena – to je mladog pesnika bacilo u očajanje. Ali tokom narednih decenija, zahvaljujući i Emersonovom izuzetnom pismu podrške i ohrabrenja, “Vlati trave” je postala jedna od najomiljenijih knjiga u Americi — proto-viralno remek-delo koje je zauvek promenilo lice i naličje književnosti, smelo i sveže i prepuno „neuporedivih stvari koje su neuporedivo izrečene”.

Dvadeset i jednu godinu nakon Vitmenove smrti, tvorac edicije Everzman’s Library J.M. Dent objavio je najlepše izdanje Vitmenovog klasika — veliku, raskošnu knjigu uvezanu u zelenu tkaninu, sa naslovom ukrašenim pozlatom. Ali kruna ovog retkog, spektakularnog izdanja iz 1913. — čiju sam preživelu kopiju imala sreću da nabavim na Sajmu antikvarnih knjiga u Njujorku — jesu dvadeset četiri ploče u boji, koje je naslikala engleska umetnica Margaret S. Kuk.

Sa njenih crteža zrači Vitmanova pobunjenička upornost, kao čoveka koji je bio queer i koji je voleo sav život, u ubeđenju da romantična i erotska ljubav prevazilazi stroge parametre heteronormativnog – da je i srce “zajedno s mnoštvom” (stih iz Vitmenove pesme “Pesma o meni”, deo 51, prim. prev.).

Piše: Maria Popova
Izvor: themarginalian.org
Prevod: Danilo Lučić

Poslušajte i kako Orson Vels čita”Pesmu o sebi” Volta Vitmena.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: