Vodič kroz simfonije: Prva simfonija Pitera Maksvela Dejvisa Maksova prva simfonija prožeta je prisustvom mora i njegovog izolovanog doma na Orknijskim ostrvima. Ovo je muzika koja vri i bruji i treperi i blista

To je bilo iznenađenje. Jedan od najikonoklastičnijih britanskih kompozitora svoje generacije, zbog čije su se muzike Ludi kraljevi razbesneli i odlepili, koji je stvorio muzičko pozorište za golog Antihrista i parodirao svete krave britanskih institucija, koji je popularnu kulturu učinio delom svoje kreativne mešavine uticaja i koji je odbacio romantizam i englesku pastoralnost zbog tvrde disonance i modernističko-srednjovekovne objektivnosti: Piter Maksvel Dejvis nije trebalo da se bavi pisanjem simfonija tokom 1970-ih. Pa ipak, kada je Sajmon Retl dirigovao svetskom premijerom Dejvisove simfonije sa Filharmonijom u Londonu 1978. godine (niko tada nije mogao znati da je ovo početak ciklusa od deset simfonija), publika je čula gigantski ambicioznu, gotovo sat vremena dugu simfoniju koja nije pokušala da dekonstruiše formu ili ideju „simfonije“, već da je oživi eksplozijom turbulentne dinamike. Ovo je muzika koja vri i bruji, svetluca i blista, u kojoj se vaše uši nasilno bacakaju po olujnom okeanu muzičke mogućnosti.

Ali Maks nije mislio da je krenuo u simfonijsku odiseju kada je započeo rad na ovom delu. Muzika je izrasla iz jednog stava, koji je trebalo da se zove „Crna Pedesetnica“ po stihu u pesmi orkadijskog pisca Džordža Makaja Brauna, Maksovog najvažnijeg kreativnog saveznika u njegovom novom domu – Orknijskim ostrvima. Maks se tamo preselio 1974. godine i odmah započeo rad na muzici koja je postala Simfonija. (Inače, u Maksovom opusu postoji komad koji se zaista zove Crna Pedesetnica, komponovan za orkestar i dvoje vokalnih solista 1979. godine.) Ovaj originalni komad na kraju je postao deo drugog stava završene simfonije; kako Maks kaže, muzika je počela da „pupi i pušta izdanke, i iako sam čvrsto povukao završnicu, pružala je ruku preko ovoga, sugerišući transformacije izvan granica jednog stava“.

I upravo ta ideja kontinuiranog, kvazi-organskog rasta i neprekidnog muzičkog razvoja definiše iskustvo slušanja ove simfonije. Maks govori o prethodnicima nekih stvari koje ćete čuti u delu: način na koji drugi stav postepeno poprima brzinu i zamah je ideja koju je Sibelijus prvi put upotrebio u svojoj Petoj simfoniji, u kojoj se uvodni stav pretapa u skerco; Sibelijusova Peta je takođe inspiracija za sam kraj dela, kao i bremenite prostore koje Maks ostavlja između završnih akorda simfonije. Ono što Maks opisuje kao „uređaje za ukrštanje fraza i vremensku perspektivu“ u dugom sporom stavu, koji je na trećem mestu, crpi ideje iz početka Šumanove Druge simfonije, a, kako kaže, postoji i veza između načina na koji funkcionišu njegov poslednji, četvrti stav i Boulezov „Don“ iz Pli selon pli.

Ali ono što je novo i posebno u ovoj simfoniji je upečatljivije od onoga što je možda pozajmljeno. Najočiglednije, načinu na koji zvuči. Maksov veliki orkestar blista oreolom usklađenih udaraljki – krotale, zvončići, cevasta zvona, marimba, važne uloge za harfu i čelestu, pa čak i neobično melodični deo za timpane. Blistav instrumentarijum sastavni je deo njegovog zvučnog sveta, a ne dekorativni dodatak, i ovoj simfoniji daje jedinstveno, blistavo presijavanje. Ovi instrumenti prave neku vrstu zvučne morske pene povrh većih talasa energije muzike ili su simfonijska metafora za beskrajno suptilnu igru svetlosti na površini vode. Prema Maksovim rečima, ovo je njegovo prvo orkestarsko delo koje je „prožeto prisustvom mora i pejzaža ovog izolovanog mesta kod severne obale Škotske“.

Nekoliko minuta nakon početka finala dolazi do posebno čarobnog momenta sa morskim zvukovima: zov galebova kod duvača, bestežinsko uzbuđenje u zvukovima visokog registra ostatka orkestra, kao da je Maks zaustavio svoju simfoniju da bi nas držao iznad talasa na Orkadijskoj litici. Ali ono što celu simfoniju čini toliko moćnom, po mom mišljenju, jeste to što ona ne gubi iz vida svoju u osnovi elementarnu energiju, koliko god zvučni svet bio kaleidoskopski. Slušajte podzemne tokove koji pokreću i vuku spori stav kroz njegovih 15 minuta, način na koji je pojačana liričnost u višim žičanim instrumentima postavljena na zvučni živi pesak drhtaja, tremola i morskih potresa ispod njih; tu je živahna, višeslojna talasna igra prvog stava; a pre svega neodoljiva brzina i nadahnuće poslednjih nekoliko minuta simfonije.

Dakle: 1978. godine nova vrsta istinski simfonijskog diskursa nastala je na nepredvidivom modernističkom moru netonske harmonije i arhitekture koja se neprestano menja. Ovo je Maksovo veličanstveno dostignuće za simfoniju i njegov vlastiti kreativni rad.

Ključna izvođenja:

Postoje dva snimka Maksove prve simfonije: njegov sopstveni, sa BBC-jevom filharmonijom, koji zvuči živopisnije i promišljenije od snimka Sajmona Retla iz 1978. godine sa Filharmonijom. Ratlov je siroviji, izražajniji i uzbudljiviji; oni su komplementarna čitanja ove majstorske pomorske simfonije.

Piše: Tom Servis
Izvor: theguardian.com
Prevod: Milica Špadijer

Pročitajte i autorov uvod u ovaj serijal tekstova.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: