Uskoro počinje festival fantastične književnosti Art-Anima

Treći festival fantastične književnosti Art-anima ove godine biće održan u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda od 29. maja do 01. juna. Tokom četiri dana trajanja festivala biće održan veliki broj promocija, predavanja, razgovora i tribina o fantastici.

Festival će u nedelju 29. maja u 18 časova otvoriti promocija distopijske knjige za mlade „Nameštaljka“ Malkolma Rouza. O knjizi će govoriti prevodilac Petar Kapuran, urednica izdavačke kuće „Odiseja“ Marija Vukosavljević i urednik bloga „Knjigoskop“ Aleksandar Gubaš.

Nakon toga, od 19 časova mr Nataša Tučev će održati predavanje o „Beovulfu“ kao inspiraciji Tolkinovog stvaralaštva. Od 20 časova Goran Skrobonja, Aleksandar Šurbatović i Irena Dajić vodiće razgovor o delima „Klanica 5“ i „Svračje noge“ Kurta Vonegata.

A program prvog dana Festivala završiće se predstavljanjem nove izdavačke kuće „Strahor“ i njenim prvim naslovom „Kosingas: Kroz oganj i vodu“ Aleksandra Tešića. Razgovor sa Tešićem vodiće Đorđe Bajić.

Novi broj almanaha „Književna fantastika“ biće promovisan u ponedeljak 30. maja u 18 časova, nakon čega će Žiki Bogdanoviću biti dodeljena nagrada „Art-Anima“ za popularizaciju fantastike. Tom prilikom književni kritičar Slobodan Ivkov i Bogdanović razgovaraće o secni fantastike nekada i sada.

Od 20 časova Zoran Živković i umetnički fotograf iz Francuske Adrijen Tomaz, govoriće o radu na njihovom zajedničkom romanu „Tumač fotografija“, nakon čega od 21 čas sledi promocija zbirke „Vampirske priče“ Gorana Skrobonje, uz učešće Dejana Ognjanovića, Mladena Milosavljevića i autora.

U utorak 31. maja od 18 časova Dragić Rabrenović i Dragoljub Igrošanac predstavljaju ovogodišnje izdanje partnerskog festivala „Refesticon“ iz Bijelog Polja, nakon čega će od 19 časova Miloš Jocić, Aleksandar Šurbatović i Irena Dajić predstaviti roman „Zakopani džin“ Kazua Išigura.

U 20 časova će biti održana tribina „Fantastika kao moderna mitologija“ s Igorom Vujčićem i Mihajlom Vitezovićem. A na kraju trećeg dana Festivala, dr Dejan Ognjanović će od 21 čas održati predavanje „Engleske priče o duhovima – od Le Fanua preko M.R. Džejmsa do Ejkmana“.

Poslednji dan Festivala počeće promocijom romana „Jedno đubre manje“ Đorđa Bajića uz učešće autora i urednika izdanja Nikole Petakovića. Zatim slede dva predavanja – od 19 časova dr Ljiljana Gavrilović govori o sprezi video igara i SF književnosti „Putujuće priče: od literature do video igara i nazad“, dok će prof. dr Zorica Đergović-Joksimović govoriti o tome „Zašto i kako predavati naučnu fantastiku“.

Ovogodišnji Festival zatvaraju Pavle Zelić i Dragan Paunović promocijom stripa „Družina Dardaneli – Zločin na Svetskoj izložbi.“

Festival fantastične književnosti Art-Anima, ove godine organizuje sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, izdavačkom kućom Čarobna knjiga i Udruženjem građana Punkt.rs.

Ulaz na manifestaciju je slobodan.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: