Tri srpske knjige u trci za Književnu nagradu Dablina

Tri knjige iz Srbije ove godine konkurišu za Književnu nagradu Dablina (www.dublinliteraryaward.ie).

Propozicije nagrade pružaju jedinstvenu priliku da se u istoj konkurenciji nađu svi prozaisti sveta, bez obzira na to da li pišu na engleskom jeziku ili su prevedeni na taj jezik. 

Nagradu raspisuju javna biblioteka Dablina i gradska uprava Dablina, a ona omogućava predstavljanje knjiga na svim jezicima i bibliotečkoj mreži Britanije i pruža pravi uvid u najbolje knjige koje se mogu pronaći na engleskom jeziku. 

Nominacije ističu ovlašćene nacionalne biblioteke.

U široj konkurenciji su “Thai” Gorana Gocića i “Very Little Light” Vladana Matijevića iz Geopoetikine edicije Serbian Prose in Translation i “The Great War” (Veliki rat) Aleksandra Gatalice u izdanu Istros Books iz Velike Britanije.

Roman Thai (Tai) Gorana Gocića, u prevodu sa srpskog na engleski Tine Pribićevic Zorić, nominovala je Biblioteka grada Beograda uz JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi iz Crne Gore.

Goran Gocić u romanu Tai ispituje kulturu Tajlanda, gde pokušava da upozna sebe i svoje strahove. Mnogi kritičari i teoretičari književnosti prepoznali su u njegovom delu univerzalni sukob čoveka kao društvenog bića i kao bića prirode, te su mu dodelili nagradu Miloš Crnjanski za debitantski roman, a potom i NIN-ovu nagradu za roman godine.

Roman “Very Little Light” (Vrlo malo svetlosti) Vladana Matijevića, u pevodu sa srpskog na engleski Perside Bošković, nominovala je Biblioteka grada Beograda.

Autor u romanu, omnibusu od deset priča koje jednu drugu potvrđuju, daje složenu sliku međuljudskih odnosa i mesto pojedinca u savremenim istorijskim događajima. Ukazuje na protivurečan odnos prema umetnosti i na potrebu za afirmacijom ideja humanosti i opstanka u svetu koji je obezličen i beskrupolozan.

Knjigu “The Great War” (Veliki rat) Aleksandra Gatalice nominovala je biblioteka Milutin Bojić iz Beograda.

Ovaj roman osvojio je NIN-ovu nagradu 2012. godine. Govori o Prvom svetskom ratu, ispripovedanom iz perspektive malih ljudi, čije se priče asocijativno smenjuju. Roman je “iscepan” na pet delova, odnosno na pet godina rata. Tih pet delova podeljeni su na brojne uporedne radnje koje prate likove i njihov doživljaj situacije. Reč je o dugačkom prikazu stanja duha na prelazu iz jedne u drugu epohu.

Izbor naslova koji su ušli u najuži krug biće objavljen u aprilu 2016. a objava dobitnika biće u junu 2016. godine.

izvor: blic.rs/b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: