Svi čitaju Voltera nakon napada na „Šarli ebdo“

Volterova “Rasprava o toleranciji”, kojom su mahali pojedini učesnici marša protiv terorizma u nedelju 11. januara u Francuskoj, prodaje se “kao alva” od brutalnog napada na sedište satiričnog nedeljnika “Šarli ebdo”.

Politički traktat protiv religijske dogme koji je Volter objavio 1763. bukvalno je razgrabljen i na putu je da, poput čuvenog teksta “Pobuni se” Stefana Esela, postane manifest današnje laičke Francuske.

“Beležimo veliki porast prodaje ove knjige od terorističkog napada, a naročito od prošlonedeljnog marša. Čak planiramo da izdamo novih 10.000 primeraka, a možda i još nekoliko dodatnih izdanja”, izjavio je predstavnik izdavačke kuće Galimar, koja je 2003. izdala 120.000 primeraka “Rasprave o toleranciji”.

U svom traktatu, u kome se zalaže za rehabilitaciju protestanta Žana Kalasa, koji je pogubljen jer je navodno ubio sopstvenog sina zato što je ovaj nameravao da pređe u katoličanstvo, slavni filozof prosvetiteljstva na ironičan način kritikuje netolerantnost svih crkvenih ideologija koja za posledicu uvek ima okrutan fanatizam.

“Tolerancija nije nikada podsticala na građanski rat; netolerancija je prekrila zemlju krvoprolićem”, zaključuje Volter u knjizi.

izvor: Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: