Srpski PEN: Politička zloupotreba Pekića

Srpski PEN centar izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najvećih pisaca srpskog jezika i istaknuti građanski intelektualac, “dobio još jedno spomen obeležje u Beogradu”, ali je protestovao zbog “političke zloupotrebe” Pekića prilikom otkrivanja tog spomenika u centru grada.

“Biografija i voluminozni književni opus Borislava Pekića stoje nasuprot svakoj političkoj manipulaciji i populizmu. Stvarni i simbolički značaj njegovog književnog dela, kao jedne od najvećih vrednosti moderne srpske kulture, ne sme biti prizemljivan u tekućim političkim kampanjama i u predizbornom stranačkom nadgornjavanju”, saopštio je 6. marta Srpski PEN centar povodom otkrivanja spomenika Pekiću, svom dugogodišnjem potpredsedniku.

Srpski PEN centar naveo je i da je “neprijatno iznenađen činjenicom da spomenik velikom piscu nije otkrio neko od njegovih najbližih književnih savremenika i prijatelja, već je to učinio predsednik jedne političke stranke, čime je taj događaj dobio sva obeležja političkog skupa”.

“Da stvar bude gora, istog dana su se na opštini Vračar pojavili leci sa likom Borislava Pekića i predizbornim programom jedne političke stranke”, naveo je Upravni odbor Srpskog PEN centra, poručujući da “spomenici posvećeni piscima i drugim zaslužnim ljudima treba da budu podignuti u njihovu slavu i u slavu njihovog dela, a ne u slavu onih koji otkrivaju spomenike”.

Spomenik Pekiću na Cvetnom trgu, rad vajara Zorana Ivanovića, svečano su otkrili 2. marta predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i piščeva supruga Ljiljana Pekić, u prisustvu porodice, koja je i inicirala podizanje tog spomen obeležja, kao i državnog vrha i zvaničnika gradskih vlasti.

Otkrivanje spomenika Pekiću, koji je bio dopisni član SANU i jedan od osnivačaDemokratske stranke, izazvalo je burne reakcije u delu političke i najšire javnosti, pa je visoki funkcioner i dugogodišnji predsednik DS Dragoljub Mićunović ocenio da je skandalozno što je spomenik otkrio premijer Vučić, lider Srpske napredne stranke. Mićunović je rekao za N1 da to, međutim, nije iznenađenje, jer sadašnja vlast “neće samo sadašnjost”, već hoće da “bude vlasnik i budućnosti i prošlosti”.

Mićunović je rekao i da “mu dođe da ne umre kada vidi ko mu može podići spomenik”.

Pekićeva supruga navela je na sajtu Fondacije “Borislav Pekić”, koja je obezbedila sredstva za podizanje spomenika, da bi Pekić smatrao da je “šamar koji je ovim gestom dodeljen demokratama zaslužen”.

Ljiljana Pekić podsetila je da je DS na vlasti na Vračaru 22 godine, te da je na republičkom nivou bila na vlasti 12 godina, ali se niko nije setio da Pekiću oda počast.

Na svečanom otkrivanju spomenika govorio je i pisac Dragan Velikić, koji je izrazio nadu da se to spomen obeležje “neće pretvoriti u oltar klanjanja i mrmljanja opštih mantri, već će služiti kao spomen nepokolebljive individualnosti i slobodne misli, uz mrvicu ironije i samoironije, što su osvedočene vrednosti Borislava Pekića”.

izvor: seecult.org

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *