Rasprodaja knjiga uoči zatvaranja knjižare “Danilo Kiš”

Izdavačko preduzeće “Prosveta” objavilo je sledeće saopštenje na svom sajtu, koje predstavlja svojevrstan epilog skorašnjih tekstovi i javne polemike u vezi sa gašenjem ovog nekadašnjeg izdavačko-knjižarskog giganta:

“Uoči zatvaranja knjižare “Danilo Kiš” na Terazijama, zbog vraćanja zgrade nekadašnjim vlasnicima, Izdavačko preduzeće “Prosveta” započinje veliku akciju rasprodaje knjiga, sopstvenih i tuđih izdanja. Rasprodaja počinje u petak 22. maja, a trajaće do 1. juna 2015. godine, a cene su snižene od 30 do čak 80 posto!
IP “Prosveta” ostaje bez svoje kultne knjižare baš u godini u kojoj je obeleženo osam decenija od rođenja velikog pisca Danila Kiša, a ljubitelji knjige ostaju bez još jednog omiljenog književnog kutka u srcu Beograda
Knjižara “Danilo Kiš” na Terazijama 26, bila je skoro 6 decenija mesto gde se, u svoje vreme, skoro svakodnevno mogao sresti naš čuveni nobelovac Ivo Andrić. Knjižara se nalazila na ruti njegovih šetnji i on je u nju svraćao veoma često kako bi sa tadašnjim upravnikom Aleksandrom Acom Konstantinovićem razgovarao, popio kafu ili samo pročitao novine. I mnogi drugi pisci su se u ovoj “Prosvetinoj” knjižari osećali kao kod kuće, pa su redovni posetioci bili i Branko Ćopić, Dušan Baranin, filozof Branislav Petronijević…a, naravno, i Danilo Kiš.
Gubitak knjižare na Terazijama će pogoditi IP “Prosveta” koje trenutno čeka na svoju drugu privatizaciju. Prodaja je najpre trebalo da se završi ovog proleća, ali je rok iz nepoznatih razloga odložen do kraja godine. Želeći da izbegne sudbinu iz bliske prošlosti, generalni direktor “Prosvete” Dragan Milenković je nadležnima predložio tri rešenja. Najpre, da država ne prodaje svih svojih 70 odsto akcija već 35 i tako uz akcionare ostane manjinski vlasnik. Pritom da se nekretnine (knjižara na Kopaoniku koja vredi 150.000 evra, kao i prostorije od 80 kvadrata u Vojvode Milenka) prodaju i tako izmiri dug prema privatnim licima. Drugo rešenje je da se ujedine “Prosveta” i “Rad”, koji je takođe pred prodajom, u zajedničko izdavačko preduzeće koje bi pripalo državi i malim akcionarima. U “Radu” tu ideju svojski podržavaju. Treći predlog je da se cela “Prosveta”, kao i njena knjižara „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici, proglasi kulturnim dobrom.”

izvor: prosveta.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: