Prvi festival knjiga u Kulturnom centru Beograda

U Dvorani Kulturnog centra Beograda juče je počeo prvi Festival knjiga, manifestacija koja na jednom mestu okuplja preko 30 izdavača iz Srbije i na kojoj su predstavljeni pažljivo odabrani naslovi iz stručne literature iz oblasti društvenih nauka i poslovne knjige.

Cilj festivala je da se skrene pažnja na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture, umetnosti i ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima, kao i da se ukaže na značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije. Da se čuje glas bibliotekara i promovišu pojedini naslovi po izboru izdavača, bez isticanja i favorizovanja izdavača, već knjiga, i da ovu vrstu literature približi bibliotekama.

U okviru festivala, danas će biti održan panel “Tajna ulaska u biblioteke” koji bi trebalo da osvetli lavirint puta ovih knjiga do biblitečkih polica.

Tokom Festivala knjiga biće održan i ciklus razgovora na temu “Obrazovanje na tranziciji” (istorija, ekonomija, umetnost, agrokultura).

Predviđeno je i da stručni žiri, sastavljen od kompetentnih kulturnih poslenika iz različitih oblasti, izabere najbolje knjige u tri kategorije: knjiga koja ostvaruje naučni doprinos uz poštovanje kriterijuma profesionalnog izdavaštva, knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i vredno reprint izdanje stare knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu.

Festival knjiga traje do 30. januara.

izvor: Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: