Počinje V Festival fantastične književnosti „ART-ANIMA“

[dropcaps round=”no”]V[/dropcaps] Festival fantastične književnosti Art-Anima održaće se od 01. do 03. juna 2018. u Svečanoj sali Opštine Vračar (Njegoševa 77) i Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Preko trideset učesnika govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

Među učesnicima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni i naučni radnici.

Počasni gost Festivala je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost.

Među učesnicima Festivala su i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Goran Skrobonja, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije „Poetika strave“ dr Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

V Festival fantastične književnosti Art-Anima organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

PROGRAM:

  • I DAN (petak, 01. jun – Svečana sala Opštine Vračar)

 

U petak 01. juna, program Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“ biće organizovan u Svečanoj sali Opštine Vračar, a otvoriće ga u 17 časova predavanje prof. dr Milana M. Ćirkovića, savetnika u Astronomskoj opservatoriji Beograd, koji će tom prilikom govoriti o eksploratornom inženjeringu u delima slavnog pisca naučne fantastike i pronalazača Artura Klarka.

Nakon predavanja, uslediće tri tribine. Prva, od 18 časova posvećena je nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin i pitanjima feminizma, anarhije i utopije, kojima se bavila u svom bogatom književnom opusu. Učesnice tribine su Nađa Bobičić, Artea Panajotović i Jelena Jokanović.

U 19 časova biće održana tribina „Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern“ na kojoj će Slobodan Bubnjević i dr Nataša Tučev govoriti o pitanjima dinamike prevazilaženja određenih vrednosnih kategorija i da li je opravdano Žil Vern izopšten iz lektire za osnovnoškolce.

Program prvog festivalskog dana, od 20 časova zatvara tribina posvećena filmu „Ederlezi Rising“ i naučnofantastičnim pričama Zorana Neškovića na osnovu kojih je film rađen. O ovoj temi govore: scenarista Dimitrije Vojnov, pisac Zoran Nešković, te kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

 

  • II DAN (subota, 02. jun – klub galerija Polet)

Program drugog dana Festivala biće održan u klubu galeriji Polet. Od 16 časova na programu je predstavljanje regionalnog festivala fantastike Refestikon iz Bijelog Polja. O ovoj manifestaciji će govoriti osnivač mr Dragić Rabrenović, kao i pisci Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović i Šeki Musić.

U 17 časova biće upriličeno predstavljanje knjige „Valis“ Filipa K. Dika, koja se nedavno po prvi put pojavila na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. O ovom veoma složenom i kompleksnom delu velikana američke naučnofantastične književnosti govoriće prof. dr Milan Ćirković, prevodilac dr Mladen Jakovljević i u ime izdavača Danilo Lučić.

Od 18 časova sledi predstavljanje novog broja godišnje publikacije Književna fantastika, o kojoj će govoriti urednici Dragoljub Igrošanac, dr Mladen Jakovljević, kao i zastupljeni autori.

Uručenje festivalske nagrade za doprinos promociji fantastike profesoru dr Savi Damjanovu biće obavljeno u 19 časova, a nakon uručenja nagrade uslediće razgovor koji će sa laureatom voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Drugi festivalski dan od 20 časova zatvara razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade Dejanom Atanackovićem o elementima fantastike u nagrađenom romanu „Luzitanija“ i delima fantastike u njegovoj predstojećoj zbirci priča. Razgovor vodi Aleksandra Aksentijević.

 

  • III DAN (nedelja, 03. jun – klub galerija Polet)

Program poslednjeg dana festivala održava se takođe u Poletu, a počinje od 16 časova tribinom o uticaju Tolkinovih dela na stone i kompjuterske RPG igre. O ovoj temi govore Dušan Kocoljevac, osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike „d20“ u Pančevu i Darjan Kubik anglista i gejmer. Tribinu vodi Tatjana Ristić.

Od 17 časova biće priređena tribina „Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike“ na kojoj će dramaturg Mihajlo Vitezović i antropolog ma Igor Vujčić govoriti o nastavcima, rimejkovima i spinofovima filmskih ostvarenja nastalih na osnovu književnih dela fantastike. Moderatorka je Anđelka Đukić.

Sat vremena kasnije počeće razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade Kazuu Išiguru i njegovom antiutopijskom delu „Ne daj mi nikada da odem“. U razgovoru će učešće uzeti Tamara Krstić i Aleksandar Šurbatović. Moderatorka je Milica Ulemek.

U 19 časova dr Dejan Ognjanović, urednik edicije „Poetika strave“ predstaviće srpskom čitalaštvu malo poznatog britanskog pisca fantastike Vilijama Houpa Hodžsona i nedavno objavljenu zbirku kratkih priča i novela „Glas u noći“ (Orfelin).

Sama završnica festivala pripada razgovoru o vampirima u književnosti, kroz promociju romana prvenca Mladena Milosavljevića „Kal juga“. O knjizi koja povezuje više istorijskih ravni sa mitom o vampirima na prostoru Srbije, pored autora, govoriće izdavač Aleksandar Tešić i istoričar i vampirolog Ivan Nešić.

Više podataka o Festivalu i programskim celinama možete pronaći na adres http://art-anima.com/festival/

Pogledajte i trejler za ovogodišnji festival:

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: