Uskoro počinje 5. Japansko-srpski festival filma, najambiciozniji do sad

[dropcaps round=”no”]P[/dropcaps]eti, po sadržaju najambiciozniji Japansko-srpski festival filma održaće se od četvrtka 6. do subote 8. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Sadržaj trodnevnog Festivala posvećen je temi „Vizija“ a posetioce očekuje izazovan, konstruktivan i upečatljiv filmski i prateći kulturno-umetnički program.
Prvi dan posvećen je viziji stvaralaštva, a Festival će otvoriti multimedijalna izložba „Vizija“ istaknutih autora: Gala Čaki, Aleksa Gajić, Branislav Radišić, Olja Davidov. Specijalne gošće, multimedijalne umetnice, Bojana S. Knežević (Srbija) i Mariko Hori (Japan) izvešće performans “In your coat” koji je zasnovan na tradicionalnoj japanskoj formi “Ninin – Baori” i prikazuje viziju slobode unutar dveju zemalja. 

U 19h u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke najavljena je već prepoznatljiva tribina JSFF-a. Ove godine, na temu “Vizija: Napredak i opstanak” govoriće neki od istaknutih predstavnika kulturne scene u Srbiji među kojima su i Marija Ratković (publicistkinja, teoretičarka medija i kolumnistkinja), Jakša Šćekić (novinar i producent), Radonja Ranko Grujić (potpredsednik fondacije Nikola Tesla) i Gala Čaki (slikarka). Govornici će tokom sat vremena tribine podeliti sa publikom svoje lične vizije, put do ostvarenja, pričaće o preprekama, budućnosti, inspiraciji i svim avanturama koje su doživeli na ovom putu. 

Žanrovski neograničen, takmičarski i revijalni filmski program domaćih i japanskih kratkometražnih ostvarenja koja su odgovorila na ovogodišnju festivalsku temu “Vizija”, otvoriće u 20:30h selektor Marko Grba Singh.

Trećeg dana, posetioce očekuje zanimljivo analiziranje vizije sedme umetnosti u toku tribine: “Vizija u kinematografiji: Ideja i poruka” u kojoj učestvuju prestižna rediteljska imena Darko Bajić, Danilo Bećković, Mladen Đorđević i Vladimir Tagić. Tribini prethodi prikazivanje kratkih studentskih filmova ovih renomiranih autora od 18h.

Peti Japansko-srpski festival filma izdvaja se velikim brojem takmičarskih i revijalnih filmova koji će se prikazivati tokom tri dana festivala. Prvog dana filmovi se prikazuju od 20:30h dok će tokom ostalih dana festivala posetioci moći da uživaju u blokovima projekcija od 16:00h.

Pobednike u kategoriji „Best Movie“, „Best Serbian Vision“ i  „Best Japanese Vision“ proglasiće istaknuti scenarista i reditelj Miroslav Momčilović, u subotu 8. decembra, trećeg dana Festivala.

Detaljan program i satnicu festivala pogledajte na zvaničnom eventu Japansko srpski festival filma.

Satnica programa festivala
Satnica programa festivala

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: