Predstavljanje online književnog časopisa Asymptote

Književni online tromesečnik, koji objavljuje u engleskom prevodu najistaknutiju svetsku književnost Asymptote imaće svoje zvanično predstavljanje beogradskoj publici, u UK Parobrod 28.4. sa početkom u 19 časova. Prezentacija ovog časopisa će se održati u saradnji sa udruženjem KROKODIL. 

Za pet godina postojanja, žurnal je objavio prevode sa 81 jezika iz 102 zemlje. Uređuje ga i izdaje šezdesetočlana ekipa urednika, lektora, dizajnera, specijalista za multimediju i web sa pet kontinenata. U aprilu 2015. redakcija magazina dobila je nagradu Londonskog sajma knjiga za najbolju međunarodnu inicijativu na polju književnog prevođenja. Od 2011. godine do danas, na virtuelnim stranicama ovog časopisa izašla su prethodno neobjavljivana dela najpoznatijih svetskih imena, kao što su Haruki Murakami, Herta Miler, DŽ. M. Kuci, Imre Kertes, Česlav Miloš, Žoze Saramago.Ove godine Asymptote slavi pet godina postojanja organizovanjem događaja u Londonu, New Yorku, Rochesteru, Teheranu, Melbourneu, Manchesteru, Ottawi, Denveru, Chicagu, Buenos Airesu i Krakowu (spisak nije konačan).

Magazin održava izuzetno čitan i popularan blog na kojem svakodnevno izlaze eseji, kritike, intervjui, novosti iz sveta književnosti i književnog prevođenja i izveštaji sa književnih događaja, dok je utorak rezervisan za redovnu rubriku Translation Tuesday, u kojoj izlaze prevodi priča, pesama, odlomaka iz dužih proznih formi, itd. Translation Tuesday redovno preuzima ugledni britanski Guardian.

Pored dela renomiranih autorki i autora, u magazinu je objavljen veliki broj radova mladih i/ili međunarodno neafirmisanih književnica i književnika iz celog sveta.

Nakon kratke prezentacije žurnala sledi razgovor na temu “Prevođenje kao portal svetske književnosti” koji će moderirati Ana Pejović, koordinatorka KROKODIL-a, i Mirza Purić, dopisni urednik Asymptote, a učestvuju Slavica Miletić, prevoditeljica i urednica u izdavačkoj kući Fabrika knjiga, Aleksandra Mančić, prevoditeljica i traduktološkinja, te Đorđe Božović, prevodilac i lingvista.

Link za facebook event ovog predstavljanja možete videti ovde, a trejler za novo izdanje časopisa Asymptote ovde.

Najava za predstavljanje časopisa Asymptote, UK Parobrod, 28. 4. u 19 časova.
Najava za predstavljanje časopisa Asymptote, UK Parobrod, 28. 4. u 19 časova.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: