Počinje “literarni Exit” – 10. Prosefest

Deseti međunarodni festival Prosefest počinje danas u Kulturnom centru Novog Sada i traje do 15. aprila, saopštio je Organizacioni odbor.

Među ovogodišnjim učesnicima Prosefesta gosti iz inostranstva su Giljermo Martines i Mario Liguori, a pored njih učesnici su i Lidija Dimkovska, Oja Bajdar, Robert Perišić i Vladimir Kecmanović.

Oni će svoju prozu čitati na književnim večerima u Kulturnom centru, gosti će voditi razgovore u novosadskim gimnazijama sa učenicima koji su imali priliku da pročitaju njihova dela.

Prosefest će biti svečano otvoren u Kulurnom centru, publiku će pozdraviti Bojan Panaotović, v. d. direktora KCNS, a Festival otvara književnik Sava Damjanov. Zatim sledi muzički program u kome nastupaju Hor KUD-a “Svetozar Marković” (dirigent Vuk Milanović), Ognjen Milivojša, solista, Kaja Mandić Plavšić, klavirska pratnja.

Posle otvaranja koje počinje u 18 sati, biće uručena nagrada ove manifestacije “Milovan Vidaković” Giljermu Toresu o kome će govoriti Bojana Kovačević Petrović, a razgovor sa piscem će voditi učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Sledećeg dana Giljermo Martines će biti gost gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, dok će pisac Robert Perišić posetiti Gimnaziju “Svetozar Marković”, a Oja Bajdar – Gimnaziju “Isidora Sekulić”.

Istog dana u 19:30 veče će biti posvećeno prozi Oje Bajdar, a uviodnu reči ima Vladimir Gvozden, dok će od 20:30 Dragan Babić govoriti o delu Lidije Dimkovske.

Martines će kao laureat Prosefesta gostovati od 18 sati u knjižari “Lagune”. Trećeg dana Festivala Sava Damjanov u podne gostuje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” dok u isto vreme Lidija Dimkovska posećuje Gimnaziju “Laza Kostić”.

U Kulturnom centru u večernjim satima gostuje Sava Damjanov, koga će predstaviti Igor Perišić, a zatim će Marjan Čakarević predstaviti Roberta Perišića. Učesnici Festival će gostovati 14. aprila u beogradskim knjižarama: Oja Bajdar u Knjižari “Dereta”, a Lidija Dimkovska u Ustanovi kulture “Parobrod”. Vladimir Kecmanović će poslednjeg dana Festivala gostovati u Gimnaziji “Laza Kostić”, dok će pola sata kasnije Sava Damjanov pričati sa učenicima Gimnazije “Svetozar Marković”, a Mario Liguori će biti gost škole “Isidora Sekulić”. Uveče će u Kulturnom centru biti predstavljen Vladimir Kecmanović, a o njemu će govoriti Dejan Vojvodić.

Međunarodni festival proze (Prosefest) se uvek održava tokom aprila, a idejni tvorac i osnivač je Sava Damjanov sa osnovnom namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom. Festival je okupio do sada oko 80 pisca iz Srbije, od kojih je 15 dobitnika Ninove nagrade, a stranih gostiju je bilo iz celoga sveta: Izraela, Francuske, Mađarske, SAD, Rusije, Italije, Argentine, Turske, Ukrajine, Perua, Poljske…

Prvi Festival je, čitanjem, otvorio Milorad Pavić. Organizacioni odbor je, ujedno, i žiri za dodelu nagrade. Održano je oko 180 susreta sa publikom, a programima je prisustvovalo preko 20.000 posetilaca.

Kako je ovu manifestaciju ocenio novosadski izdavač, književnik Nenad Šaponja, dobra organizacija, smeštaj, prevodilačka služba, solidna medijska podrška, izvanredna posećenost, prezadovoljni učesnici i publika – sve to je pokazalo da ovakav Festival zasluženo nosi naziv “Literarni EXIT”.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: