Počela manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture” u Šapcu

Nova manifestacija u Šapcu – “Vinaverovi dani evropske kulture” – počela je juče u Gradskoj kući, prijemom za goste i učesnike naučnog skupa “Stanislav Vinaver i francuska kultura”. Pored članova porodice, unuke i snahe, Milice i Nadežde Vinaver, među eminentnim gostima našao se i ataše za saradnju i francuski jezik u Ambasadi Francuske Fabris Peto.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Nebojša Zelenović naglasio je da je Vinaverov povratak u rodni Šabac “najevropskija činjenica evropske kulture u ovom trenutku” u Srbiji, dok je visoki gost ispričao kako se u Beogradu upoznao sa Milicom Vinaver i od nje saznao o veličini ličnosti i dela njenog dede.

– Stanislav Vinaver imao je posebne veze sa francuskom kulturom. Studirajući u Francuskoj imao je priliku da izvuče pouke od velikih mislilaca, kao što je Bergson, i da te ideje, pošto je i sam bio angažovani mislilac, kasnije razvije u Srbiji. Važno je da se figure nacionalne kulture, koje su imale međunarodnu dimenziju, aktuelizuju i postave u današnjicu – rekao je Peto.

Peto je dodao i da, pošto je Srbija u procesu priključivanja EU, manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture” u Šapcu, dobija svoj puni smisao. Takođe, inicijativa Šapca pruža dobru perspektivu mladima, jer budućnost mladih u Srbiji je istovremeno i budućnost u Evropi.

Manifestacija je nastavljena u “Biblioteci šabačkoj” i Narodnom muzeju, gde će danas i sutra biti organizovan niz naučnih skupova, predavanja i izložbi. “Vinaverovi dani evropske kulture” biće završeni u petak u šabačkom pozorištu koncertom Lene Kovačević.

izvor: novosti.rs

Plakat sa programom manifestacije "Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu"
Plakat sa programom manifestacije “Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu”

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: