Novi Uelbekov roman kontroverzan i pre objavljivanja

Novi roman kontroverznog francuskog pisca Mišela Uelbeka izaziva polemiku i pre samog objavljivanja.

Knjiga “Soumission” (Pokoravanje), koja će se u knjižarama naći od 7. januara, preti da “zapali” javnost svojim viđenjem Francuske u neposrednoj budućnosti.

Slavni pisac zamislio je da će 2022. godine, nakon drugog mandata Fransoa Olanda, zemlja upasti u političku krizu bez presedana sa dolaskom na vlast “muslimanskog bratstva” pod vođstvom izvesnog Mohameda Ben Abesa.

Abes, koji je zahvaljujući koaliciji sa UMP-om Nikole Sarkozija i socijalistima porazio na izborima ultra desničarski Nacionalni front, za premijera imenuje nekadašnjeg ministra obrazovanja i antiglobalistu Fransoa Bejrua.

U društvu na ivici građanskog rata, situaciju će dodatno zaoštriti dva predloga zakona kojim se predviđa islamizacija obrazovanja i legalizacija poligamije.

Glavni junak, univerzitetski profesor Fransoam, nalazi se pred dilemom da li da pređe u islam ili ne.

Kako prenose francuski mediji, ministarka kulture Fler Pelren već je izjavila da će pročitati Uelbekovu knjigu čim bude objavljena.

Poslednji roman koji je Uelbek objavio “Karta i terirotija” 2010. nagrađen je prestižnom Gonkurovom nagradom.

Kritika je Uelbekove romane često karakterisala kao vulgarne, pamfletske, pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i svojim intervjuima optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob.

Zbog antiislamskih stavova i optužbi za izazivanje rasne i verske mržnje 2005. je dospeo na sud, mada je kasnije oslobođen optužbi.

izvor: Tanjug/b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: