Nobel za književnost ide Patriku Modijanu

Švedska akademija odlučila je da Nobelovu nagradu za književnost za 2014. godinu dodeli francuskom piscu Patriku Modijanu.

Patrik Modijano rođen je 30. jula 1945. godine, a dobitnik je brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja. Njegovi najpoznatiji romani su: “Mesto za zvezdu”,”Noćobdijino kolo”,”Kružni bulevar”,”Tužna vila”,”Porodična knjižica”, “Ulica mračnih dućana”,”Jedna mladost”,”Tako vrsni momci”,”Izgubljeni kraj”,”Cirkus prolazi”,”Svadbeno putovanje”,”Avgustovske nedelje”,”Dora Bruder” …

“Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigde više. Piše knjige za decu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sećanja, identitet i vreme. Njegov najpoznatji roman je ‘Ulica mračnih dućana’ (Missing Person). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje”, rekao je Peter Englund u ime Akademije.

Za svoje knjige dobio je nagrade: Dijamantsko pero, Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman “Ulica mračnih želja”, koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu “Te neznanke” je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako menjati.

Advokat Švedske akademije Peter Englund u februaru je primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, te je nastala lista od 210 imena. Članovi akademije, njih 18, među kojima su pisci, pesnici, akademici i ostali, izabrali su autora koji je “ostvario izvanredno delo u području književnosti”.

Kladioničarska kompanija “Landbrokes”, čije su prognoze o pobednicima često bile tačne, predvidela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami s kvotama 4:1 favoriti za nagradu vrednu 693.000 funti.

izvor: b92.net

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: