MRAČNE STRANE, SUNCEM OKUPANE (“Svirepost”, Nikola Lađoja) Deluje da je sveobuhvatno Lađojino životno i profesionalno iskustvo bilo dragoceno i podsticajno u stvaranju sveobuhvatne slike italijanskog društva kakvu stičemo u romanu „Svirepost“.

Zahvaljujući maestralnom prevodu Gordane Subotić, odskora su srpski i regionalni književni sladokusci u mogućnosti da čitaju roman koji je 2015. dobio „Stregu“, najprestižniju italijansku književnu nagradu, koja se dodeljuje za roman godine. Dakle, nagrada kojom je 1981. ovenčano „Ime ruže“ Umberta Eka pre šest godina je dodeljena romanu „Svirepost“ Nikole Lađoje, rimskog pisca, radijskog i televezijskog voditelja, donedavno jednog od selektora venecijanskog filmskog festivala, a odnedavno i člana njegovog žirija i direktora Međunarodnog sajma u Torinu.

Deluje da je sveobuhvatno Lađojino životno i profesionalno iskustvo bilo dragoceno i podsticajno u stvaranju sveobuhvatne slike italijanskog društva kakvu stičemo u romanu „Svirepost“. Ova knjiga je jedinstvena i po tome što je, uza sve druge žanrovske crte i jedinstven, minuciozan Lađojin stil pisanja – i triler, pa stoga valja donekle otkriti fabulu romana i brzopotezne portrete glavnih likova, isključivo kao nagoveštaje književnog užitka.

Protagonosti priče su Salveminijevi – naoko tipična italijanska dobrostojeća porodica sa juga – razmetljivi otac, vlasnik građevinske firme, self-made man osuđen da uspeh gradi na podmićivanju gorih od sebe; majka – intelektualka samo na papiru, koja je snove o plemenitoj karijeri trampila za blagostanje pored sposobnog muža. On je sirovi bezudšni manipulator, ona ogorčena i zadojena slepom, pasivno-agresivnom mržnjom prema muževljevom vanbračnom sinu.

Klara – starija kći – očeva je mezimica; prelepa mlada žena koja pleni svojom pojavom. Iako je stradala na samom početku – njena smrt je i okosnica priče o Salveminijevima  – upravo je ona, sa svojom lepotom, svojom nemirnom mladošću, čudnom bliskošću s mlađim polubratom, neuverljivim brakom i spiralom izopačenih veza s dekadentnim muškarcima, od dokolice ogrezlim u najgore poroke duše i tela, upravo je ona oličenje i žrtva tog protivprirodnog bluda Salveminijevih prema životu i svetu koji ih okružuje. Ona i njen polubrat Mikele, koji, osetljiv i bespomoćan, od mržnje i zanemarivanja beži u ludilo.

„Spasli” su se jedino stariji sin, koji na sve načine pokušava da se udalji od porodice, i mlađa ćerka, koja je odlučila da živi i misli na površini, da iskoristi sve blagodeti naslednice bogate porodice i da ne postavlja pitanja sve dok može da se kiti raznim vulgarnim statusnim simbolima.

Posebno je upečatljiv opis auto-puta koji umnogome podseća na one scene u „Velikom Getsbiju“ sa bilbordom kraj puta (i često se ponavlja) – samo što se ovde pored puta ističe reklamni skaj-denser postavljen na krov automehamičarske radionice uz benzinsku pumpu. Ali atmosfera je ista – mučna, predskazujuća, opterećena nadolezećom tragedijom kojom počinje knjiga: okrvavljena naga devojka koja u gluvo doba noći tumara slabo osvetljenm putem i skaj-denser u pozadini…

U romanu se kao metafora dosta koristi i pesma „Tigar“ Vilijama Blejka, kao i Gutuzova slika „Večernja poseta“ (Renato Guttuso, Visita della sera, 1980).

Uočljiv je kontrast između blistavobele sunčane Apulije opervažene srebrnastom morskom trakom i potresnog izopačenja ljudi, čitave jedne mreže sociopata i kokainomana, u kojima je umro svaki nagoveštaj elementarnog ljudskog saosećanja.

Kroz razrešavanje Klarine smrti, otkriva se korumpiranost jednog sistema razapetog između pravne i mafijaške države, načinje se i tema ekologije kroz opis pomora ptica usled čovekove intervencije u njihovom eko-sistemu, a nad svim tim lebdi jedno strašno beznađe čiji bol ne može da ublaži nijedna droga.

Ukratko, „Svirepost“ je porodična saga s elementima noara pa čak i gotskog i psihološkog romana, koja raskrinkava jedan svet čije su mračne strane još mračnije naspram bleštavila sunca pod kojim živi.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *