Knjižara Beopolis se vraća u Dom omladine

Ove jeseni se Beopolis vraća kući – naime, posle šest godina, kultna knjižara će ponovo raditi u holu Doma omladine Beograda.

Otvaranje knjižare Beopolis biće upriličeno u subotu 1. oktobra u 15h, a na otvaranju će koncerte održati i Daniel Kovač (Jesenji orkestar, Jarboli) i Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir).

Ovo je na mnogo načina vest važnija od puke informacije o promeni lokacije – na tačno onoliko načina koliko je Beopolis drugačiji od obične knjižare.

Naime, Beoplis je, u prethodnih sedamnaest godina rada, izgradio imidž ne tek puke “prodavnice knjiga”, već svojevrsne alternativne kulturne institucije, mesta u kome uvek možete sa ljudima kojima je zaista stalo do književnosti (i knjiga uopšte) voditi zanimljiv razgovor ili dobiti koristan savet.

Beopolis je, zapravo, kako je to jednom napisao Dejan Ilić iz izdavačke kuće Fabrika knjiga “mesto koje možete doživeti i kao pomalo svoje.

To znači da tu na vas ne gledaju kao na zalutalog posetioca kome treba uzeti novac: u Beopolisu, vi ste osoba koja učestvuje u zajedničkom poduhvatu očuvanja i razvijanja kulturnog, dakle pristojnog života u gradu”.

Zato je i važno da se takva knjižara vraća u gradski kulturni centar kao što je Dom omladine jer joj je tu i prirodno mesto – tamo gde svima nama pripada i gde svi možemo da zajedno gradimo drugačiji pogled na zajednicu u kojoj živimo.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: