Jedinstven audio zapis na kome Lav Tolstoj čita fragment iz svog Kalendara mudrosti Ako vas je ikada zanimalo da čujete kakav je glas imao jedan od najvećih svetskih pisaca svih vremena Lav Tolstoj, to možete saznati na ovom snimku iz 1909. godine

U martu 1884. Lav Tolstoj je počeo da piše ono što je nazvao Kalendar mudrosti, nešto kao pregled značajnih ideja o smislu životu, na kome je radio dvadeset godina. Na ovom jedinstvenom audio zapisu iz 1909. koji je snimljen četiri godine nakon što je Kalendar mudrosti završen i godinu dana pre nego što će Tolstoj preminuti, slavni pisac čita odeljak iz te knjige koji govori o univerzalnoj potrebi za samopoboljšanjem. Ono što je zanimljivo jeste da Tolstoj ovaj segment svog teksta čita na engleskom jeziku:

Da je cilj života samo-usavršavanje, usavršavanje svih besmrtnih duša, da je to jedini cilj mog života, čini se tačnim zbog same činjenice da se svaki drugi cilj čini suštiniski novim ciljem. Stoga, pitanje da li si učinio ono što je trebalo da učiniš je od ogromne važnosti, jer je jedini smisao tvog života je da u toku svog kratkog trajanja koje ti je dopušteno učiniš ono što od tebe želi Onaj koji, ili Ono što, ti je i podarilo život. Činiš li pravu stvar?

(Saznajte više o knjizi “Senke vodilje – Život i delo žena velikih ruskih pisaca”, gde se pominje i Sofija Tolstoj, supruga “diva iz Jasne poljane”.)

Tekst: Maria Popova
Izvor: brainpickings.org
Prevod: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: