Izložba ruko(m)pisane periodike: Čitaj i daj dalje!

Izložba “Čitaj i daj dalje! Ruko(m)pisana periodika (1874–1995)” autorke Nataše Jovanović biće otvorena danas u 12 sati u centralnom holu Narodne biblioteke Srbije.

Izložba predstavlja javnosti dragocenu zbirku rukopisne periodike iz fonda Narodne biblioteke Srbije. Rukom pisani listovi i časopisi nastajali su u najrazličitijim periodima srpske istorije, a njihov put se prati od 1874. do 1995. godine, navodi se u saopštenju. 

Rukopisni listovi i časopisi su nastajali u ratnim i u mirnodopskim okolnostima, najčešće u trenucima materijalne, logističke i tehničke oskudice. Nicali su u kafanama, zatvorima, školskoj klupi, iza logorskih žica, ali i na samoj liniji fronta, u rovu, na samo 150 m od bugarske vojske…

Izložbenu postavku čini 38 rukopisanih naslova, među kojima su i Kamila, Sloga, Klin, Satir, Omladinsko kolo, Puls, Rovovac, Naši dani… U njihovom osmišaljavanju učestvovali su Jovan Jovanović Zmaj, Tihomir Ostojić, Milorad Pavlović Krpa, Jeftan Šantić, Ranko Mladenović, Stanislav Krakov, Petar Lubarda i drugi.

Zbog svoje kulturno-istorijske, književno-umetničke i dokumentarne vrednosti, zbirka rukopisne periodike poseduje sve elemente kulturnog dobra.

Za dizajn postavke i kataloga zaslužan je Nikola Vukanović.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: