Ivan Nešić dobitnik nagrade časopisa Književna fantastika

Ivan Nešić, autor priče „Glasovi u plastici“, dobitnik je nagrade časopisa Književna fantastika na konkursu u organizaciji sajta Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva.

Članovi žirija Irena Dajić, Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac, odluku su doneli nakon razmatranja pet priča iz užeg izbora. Uz nagrađenu priču, u najužem izboru bili su radovi: „Robija“ Aleksandra Novakovića, „Teta“ Milana Mitrovića, „Ko će znati?“ Relje Antonića i „Nosorog“ Nikole Petrovića.

Nagradu Književne fantastike čine plaketa i novčani iznos od 100 evra, a nagrađena priča biće štampana u junskom izdanju časopisa.

„Glasovi u plastici“, priču o svakodnevici obojenoj ličnom nesrećom transformisanoj u fantastični doživljaj, moguće je iščitavati na više nivoa. Razrešenje, iako nadohvat ruke, rasplinjava se u nejasno razgraničenom području između doživljenog i umišljenog, dok pitanje da li je trenutak preokreta izazvan sudbinskim silama ili je rezultat slučajnih okolnosti ostaje nerazrešena misterija. Nadasve običan predmet, neobično i neočekivano odabran da posluži kao emotivni okidač i prozor u onostrano, prerasta u sugestivno upozorenje da je užas neobjašnjivog nešto sa čim se svako može u svakom trenutku susresti.

Ivan Nešić (Beograd, 1964) na žanrovskoj sceni prisutan je od 1982. godine.  Proza mu je zastupljena u časopisima Sirius, Alef, Znak Sagite, Emitor, Večernje novosti, Fantastyka, Književna reč, Kikindske novine, Naš trag, Orbis, Kvartal, Književna fantastika, Trash, Gradina, kao i zbirkama „Tamni Vilajet 4“, „Priča za kraj veka“, „Ugriz strasti: Priče erotske fantastike“, „Gradske priče 3: Fantastika“, „Beli šum: Antologija priča o televiziji“, „Istinite laži: Priče o urbanim legendama“, „Apokalipsa – juče, danas, sutra: Priče o smaku sveta“, „U znaku vampira: Muške priče o krvopijama“, „Haarp i druge priče o teorijama zavere“, „Nova srpska pripovetka“, „Antidepresiv“, „Đavolji prst“, „Makrokozma 21“ i „Regia Fantastica 2“. Objavio je zbirke priča „Rigor Mortis“ (1997) i „Jedan na jedan“ (2009). Dobitnik je nagrade Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić za kratku priču „Trick or Treat“ 1996. godine.

Uručenje nagrade časopisa Književna fantastika biće upriličeno tokom IV Festivala fantastične književnosti Art-Anima koji se 03. i 04. juna 2017. godine održava u klubu-galeriji „Polet“ (Ulcinjska 15, Beograd).

Autori priča odabranih za uži izbor biće nagrađeni sa po tri knjige iz programa Kontrast izdavaštva, a deset priča koje su uvrštene u širi izbor za nagradu Književne fantastike biće objavljene u zbirci tokom jeseni ove godine.

U zbirci će se naći sledeće priče:

  • „Robija“ – Aleksandar Novaković,
  • „Sloboda se kaže glad“ – Goran Skrobonja,
  • „Teta“ – Milan Mitrović,
  • „Jakopus Kraut, Prvospomenuti“ – Ilija Bakić,
  • „Ko će znati?“ – Relja Antonić,
  • „Glasovi u plastici“ – Ivan Nešić,
  • „Gradovi na beloj vodi“ – Mira Satarić,
  • „Maskarada“ – Teo Kos,
  • „Oko titra“ – Dane Marković,
  • „Nosorog“ – Nikola Petrović.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: