Gradska biblioteka Novog Sada na Štrandu

Popularna novosadska plaža Štrand već sedmu godinu zaredom nije sinonim samo za sunčanje i kupanje, nego i za uživanje u najrazličitijem štivu, i to zahvaljujući Gradskoj biblioteci koja u skladu sa sloganom “Biblioteka je tamo gde ste vi”, tokom letnjih meseci za sugrađane obezbeđuje knjiški kutak na ovom kupalištu.

Police u plažnom ogranku biblioteke kupačima nude više od 1.000 različitih naslova za decu i odrasle, kao i dnevnu i nedeljnu štampu i ilustrovane časopise na jezicima nacionalnih manjina.

Ljubitelji pisanog slova imaju svoju oazu na plaži svakoga dana od 10 do 20 časova. Za dnevnu pozajmicu izabrane literature nije potrebno biti član biblioteke, već samo priložiti lični dokument bibliotekaru.

Bibliotekarka Slavica Mikić za “Novosti” kaže da nestrpljivi čitaoci često stignu i pre otvaranja biblioteke.

– “Štranderi” vole da jutro provedu u šarenoj hladovini i na miru pročitaju dnevnu štampu – priča Mikićeva. – Nedugo potom stižu i mališani koji su, zavisno od uzrasta, zainteresovani za bajke i slikovnice, ali i za stripove i avanturističke priče.

Bibliotekarka Slavica kaže da poseta biblioteci umnogome zavisi od vremenske prognoze.

– Uredno beležimo statistiku čitalaca, pa možemo da se pohvalimo sa ukupno stotinu dnevnih čitalaca štampe, oko 30 pozajmica knjiga za odrasle i oko 50 knjiga za decu – navodi Mikićeva i dodaje da čitaoci najčešće potražuju “lako” štivo, dela iz oblasti popularne psihologije, krimiće, ali i istorijske romane, dela nobelovaca, a da bi se pripremili za novu školsku godinu, đaci se opredeljuju i za lektiru.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]DONACIJE
Novosađani imaju mogućnost da u fond plažne biblioteke doniraju literaturu, pa biblitekarka Slavica navodi da su i ove godine, kao i prethodnih, sugrađani dobre volje dopunili police sa više od 100 naslova.[/alert]

izvor: novosti.rs

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: