Dubrovačke letnje igre bez Uelbeka iz sigurnosnih razloga

Na osnovu pismenog zahteva Dubrovačko-neretvanske županije za procenom rizika postavljanja predstave po romanu slavnog francuskog pisca Mišela Uelbeka „Elementarne čestice“ u sklopu ovogodišnjih 66. Dubrovačkih letnjih igara, Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon izvršene procene utvrdilo da bi izvođenje te predstave predstavljalo sigurnosni rizik.

Dubrovačke letnje igre će postupiti po zakonu, a o promeni programa javnost će uskoro biti obaveštena, izjavila je Ivana Medo Bogdanović, direktorka Dubrovačkih letnjih igara. Predstava je trebalo da bude izvedena u julu na napuštenoj plaži u Kuparima, pod rediteljskom palicom Ivice Buljana.

Podsetimo, Mišel Uelbek je izašao na naslovnici francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo” upravo kada je u prostorijama tog lista u terorističkom napadu ubijeno 12 članova redakcije.

Uelbek je tada objavljen roman “Podčinjavanje” u kojem je zamislio francuskog predsednika 2022. kao muslimana. Nakon masakra u redakciji “Šarli Ebdoa”, iz sigurnosnih razloga otkazana je promocija Uelbekovog romana, a sam pisac skrivao se na tajnoj lokaciji pod policijskom zaštitom.

izvor: jutarnji.hr

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: